Életmód

A hús, ami valóban diétás

Felejtse el a csirkét

Ha úgy gondolja, hogy az egészséges táplálkozás azt jelenti, hogy csirkemellet eszik és semmi mást, készüljön fel az újragondolásra. A Rospotrebnadzor szakemberei más húsfajtákat neveztek meg, amelyek nemcsak diétásak, hanem hipoallergének, egészségesek és... ízletesek is – számol be a Pravda.

A hús, ami valóban diétás
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/dpa Picture-Alliance/dpa-Zentralbild/Patrick Pleul

A legérdekesebb pedig az, hogy a lista tetején nincs se csirke, se pulyka.

Mi az a diétás hús?

  • Fehérjében és vitaminokban gazdag.

  • Alacsony zsír- és kalóriatartalmú.

  • Alkalmas szív-, vese- és gyomor-bélrendszeri betegségekre.

  • Könnyen emészthető és nem okoz allergiát.

Ezt a fajta húst be lehet és kell is iktatni az étrendbe, különösen, ha figyel az alakjára vagy betegségből lábadozik.

Íme egy hiányos, de nagyon érdekes lista:

  • A nyúl bajnok az emészthetőség és a hipoallergénesség terén.

  • A borjúhús puha, könnyű és nagyon tápláló.

  • A lóhús ritka, de rendkívül egészséges: vasban gazdag és szinte egyáltalán nem tartalmaz zsírt.

  • A szarvas egy „erdei” ízű diétás hús, ideális az ínyenceknek.

  • A pulyka és a csirke is szerepel a listán, de nem az élen.

Hogyan kell főzni?

A legegészségesebb húst is tönkretehetjük, ha olajban sütjük. Az értékes tulajdonságok elvesztésének elkerülése érdekében válassza az:

  • oltást

  • főzést

  • sütőben sütést

  • gőzben főzést

Ne feledkezzünk meg a zöldségekről sem. A diétás hús legjobb szövetségesei.

A nyúlhús jó ízű és kulináris tulajdonságokkal rendelkezik, könnyen emészthető és diétásnak tekinthető. A nyúlhús szívbetegségben, magas vérnyomásban, elhízásban, gyomor-, máj- és bélbetegségben, érelmeszesedésben és vérszegénységben szenvedőknek ajánlott. A legjobb minőségű nyúlhúst az úgynevezett „hús”-nyúlfajtákból nyerik.

Kapcsolódó írásaink