Életmód
Nyolc méregtelenítő étel tavaszra
Segítenek abban, hogy a legjobban érezzük magunkat

Akkor logikus, hogy a kínai orvoslás szerint a tavasz a legjobb évszak a máj és az epehólyag munkájának támogatására is, amelyek a tisztítás és méregtelenítés kulcsszervei. Hogy segítsünk elindulni ezen az úton, természetgyógyászok és táplálkozási szakértők tanácsait szedtük össze a legjobb méregtelenítő ételekért, amelyek eltávolítják a méreganyagokat, és segítenek abban, hogy a legjobban érezzük magunkat az előttünk álló új szezonra (és évre!).
A legjobb tavaszi méregtelenítő ételek
1. Búzafűlé
A búzafű nemcsak antioxidánsokban és vitaminokban gazdag, de még a vércukorszint csökkentésében és az immunrendszer erősítésében is segíthet. Rendkívül egyszerű, ennek ellenére óriási hatással van az egészségre és a szervezet megtisztulására. Ha Ön terhes, idős vagy beteg, kerülje el a „méregtelenítés” bármely típusát orvosi segítség nélkül.
2. Articsóka
Az articsóka nagy mennyiségű prebiotikumot és rostot tartalmaz, így kiválóan támogatja az emésztést. Cinarinokat is tartalmaz, amelyekről ismert, hogy segítik a máj méregtelenítését.
3. Zöldséglevek
A zellerből, kelkáposztából, spenótból, céklából, sárgarépából, petrezselyemből vagy uborkából készült zöldséglevek a legjobban bevált tisztító italok közé tartoznak. „Hihetetlenek abban, hogy segítik a szervezetből eltávolítani a méreganyagokat, különösen a májból, és segítik az emésztést” – mondja Mary Delberghe, a hormonális egészségre szakosodott természetgyógyász. „Ezek is koncentrált forrásai az esszenciális vitaminoknak és antioxidánsoknak, így valódi energia- és vitalitásnövelést kínálnak. Végül, de nem utolsósorban, újra ásványi anyagokat termelnek, ami azt jelenti, hogy támogatják az ásványi anyagok egyensúlyát a szervezetben. Tavasszal minden reggel éhgyomorra iszok zöldséglevet csalánporral.”
4. Gyermekláncfűtea
A gyermekláncfűtea ismert vízhajtó, amely segíthet csökkenteni a puffadást. Annak érdekében, hogy a szervezet kíméletesen távolítsa el a méreganyagokat, nincs jobb a pitypangteánál gyulladáscsökkentő hatása és vizelethajtó tulajdonságai miatt. Gyengéden serkenti a máj működését. De ez még nem minden: a gyermekláncfű egyben erős antioxidáns is, megvédi a sejteket az oxidatív károsodástól, és tökéletes az emésztés javítására, a felesleges víz eltávolítására és az egészséges bőr elősegítésére.
5. Gyógyteák
Ugyanezen a vonalon Lucile Champy táplálkozási szakértő a tápláló gyógyteákra esküszik – és szereti szezononként felcserélni őket. „Tavaszra nagy rajongója vagyok a csalán-, zsurló-, málna- és tulsilevélből készült gyógyteáknak. Egy éjszakán át egy termoszban állni hagyom, hogy maximálisan koncentrálhassam. Másnap reggel leszűröm, és egész nap kortyolgatom” – mondja.
6. Gyömbér
Napi egy gyömbér shot valóban távol tartja az orvost – különösen a gyömbér gyulladáscsökkentő, vércukorszint-kiegyensúlyozó és immunerősítő tulajdonságainak köszönhetően. Tegyünk néhány szeletet a kulacsunkba egy kis citrommal, hogy felgyorsítsuk az anyagcserét és eltávolítsuk a méreganyagokat.
7. Nyírfavíz
A nyírfavízről, amelyet kora tavasszal nyírfák nedvéből nyernek, nem sokat hallani, de Sarah Benhamou természetgyógyász szerint kiválóan alkalmas a „hasnyálmirigy, vese, máj és bőr kiürítésére, miközben vitamin- és ásványianyag-tartalmának, például kalciumnak, káliumnak, magnéziumnak, nátriumnak, szelénnek köszönhetően remineralizálja a szervezetet. Ráadásul azt mondja, hogy „jó sok egyéb nyomelemet és ásványi anyagot tartalmaz a szervezet számára”, valamint kollagénnövelő C-vitamint.
8. Spárga
Az alapvető tavaszi zöldség magas antioxidánsokban és vitaminokban gazdag, így igazi csodaétel. De a szervezet méregtelenítésére és az emésztőrendszer támogatására is kiváló: A spárga természetes vízhajtó, amely segít eltávolítani a méreganyagokat, miközben rosttartalma a bélflóra egyensúlyát is segíti. Ideális a vízvisszatartás leküzdésére, rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag – a spárga tökéletes méregtelenítő étel.