Életmód
Szuper élelmiszerek a máj védelméért
Sok vitaminra, ásványi anyagra és antioxidánsra van szüksége

Epét termel, hogy segítsen lebontani a táplálékot, tárolja a tápanyagokat és vitaminokat, valamint harcol a fertőzések és betegségek ellen, hogy csak hármat említsünk. Ilyen nagy munkaterhelés mellett nem meglepő, hogy a májnak sok vitaminra, ásványi anyagra és antioxidánsra van szüksége ahhoz, hogy működőképes maradjon. A jó hír az, hogy bizonyos élelmiszerek fogyasztásával biztosíthatjuk, hogy hozzájusson ezekhez.
Az olyan zöldségek, mint a brokkoli, a karfiol, a kelbimbó, a káposzta és a kelkáposzta glutationt tartalmaznak, amely beindítja a máj méreganyag-tisztító enzimjeit. Ezek fogyasztása növeli a glükozinolát termelését a szervezetben, ami segít kiöblíteni a rákkeltő anyagokat és más toxinokat.
Kimutatták, hogy az olivaolaj csökkenti a máj zsírszintjét. Más hidegen sajtolt organikus olajok, például a kender- és lenmagolajok is hasonló előnyökkel rendelkeznek.
Bizonyított, hogy a zöld tea jótékony hatással lehet a májra. Egy Japánban végzett tanulmány szerint napi 5-10 csésze zöld tea fogyasztása a benne található katechinnek (egy növényi antioxidáns) köszönhetően a máj egészségét jelző vérmarkerek javulásához vezethet. A zöld tea tele van ezzel a növényi antioxidánssal.
A citrusfélék serkentik a májat, és segítenek abban, hogy a mérgező anyagokat vízzel felszívható anyagokká alakítsa. A grapefruit különösen jó, mivel naringint és naringenint tartalmaz, amelyek olyan antioxidánsok, amelyek csökkentik a gyulladást, hogy megvédjék a májat a károsodástól. A grapefruit azonban kölcsönhatásba léphet egyes gyógyszerekkel, ezért ajánlott beszélni orvosával, ha aggályai vannak.
A citrusfélék tele vannak C-vitaminnal is, így kiválóan alkalmasak a megfázás kordában tartására.
A fokhagyma tele van kénnel, amely aktiválja a májenzimeket, amelyek segítenek a szervezetnek a méreganyagok kiürítésében. Sok szelént is tartalmaz, ami egy létfontosságú mikrotápanyag, amely segít növelni a májunkban lévő természetes antioxidáns enzimek szintjét.