Életmód

Kiderült, valóban káros-e az instant kávé

Az egyik legnépszerűbb ital a világon

Az instant kávé az egyik legnépszerűbb ital a világon. Egyesek káros „kémiai anyagnak”, mások normális italnak tartják. Tényleg káros az instant kávé az egészségre? Ruslan Karelashvili profi barista az RBC-Ukrajnának adott interjúban beszélt erről – írja a Sports.kz.

Kiderült, valóban káros-e az instant kávé
Képünk illusztráció
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/DPA/Lino Mirgeler

Hasznos-e az instant kávé?

A szakértő szerint ma már lehet minőségi instant kávét vásárolni, amely frissen pörkölt, kiváló minőségű babokból készül.

Mint kiderült, technológiailag sokkal drágább nem kávéból kávét készíteni, ezért senki sem foglalkozik az instant kávé előállításával.

A szakember megjegyezte, hogy az instant kávét kávéból készítik, csak nagyon-nagyon alacsony minőségben, hogy minimalizálják az előállítási költségeket, mert technológiailag az instant nagyon drága.

„Ha a gyártást vesszük, valahol 70 százaléka magának az alapanyagnak a költsége, és ez még mindig egy technológiai többletköltség. Ez egy nagyon összetett termék, és kiderül, hogy ha veszünk egy minőségi kávét, ami amúgy is drága, akkor az instant kávé abból feltételesen X2-nek bizonyul az önköltségi árban” – magyarázta Karelashvili.

Ezért általában a termelők vesznek valami nagyon rossz minőségű és olcsó dolgot, és abból készítenek olcsó instant kávét, amit többnyire mindenki gyerekkora óta iszik.

Érdemes-e különböző adalékanyagokat adni a kávéhoz?

Fontos megérteni, hogy minden adalékanyag megváltoztatja az ízt. Vannak olyan ínyencek, akik egy csomó fűszert adnak hozzá: szegfűszeget, kardamomot, szerecsendiót.

Ha sok fahéjat adunk az italhoz, akkor nem lesz kávé íze. Továbbá, ha a kávét tejjel isszuk, természetesen színes tejet kapunk.

A barista rámutatott, hogy így az emberek önbecsapást követnek el. Az adalékanyag nem tiltott, de nagyon megváltoztatják az ízt.

Kapcsolódó írásaink