Életmód
Kiderült, valóban káros-e az instant kávé
Az egyik legnépszerűbb ital a világon

Hasznos-e az instant kávé?
A szakértő szerint ma már lehet minőségi instant kávét vásárolni, amely frissen pörkölt, kiváló minőségű babokból készül.
Mint kiderült, technológiailag sokkal drágább nem kávéból kávét készíteni, ezért senki sem foglalkozik az instant kávé előállításával.
A szakember megjegyezte, hogy az instant kávét kávéból készítik, csak nagyon-nagyon alacsony minőségben, hogy minimalizálják az előállítási költségeket, mert technológiailag az instant nagyon drága.
„Ha a gyártást vesszük, valahol 70 százaléka magának az alapanyagnak a költsége, és ez még mindig egy technológiai többletköltség. Ez egy nagyon összetett termék, és kiderül, hogy ha veszünk egy minőségi kávét, ami amúgy is drága, akkor az instant kávé abból feltételesen X2-nek bizonyul az önköltségi árban” – magyarázta Karelashvili.
Ezért általában a termelők vesznek valami nagyon rossz minőségű és olcsó dolgot, és abból készítenek olcsó instant kávét, amit többnyire mindenki gyerekkora óta iszik.
Érdemes-e különböző adalékanyagokat adni a kávéhoz?
Fontos megérteni, hogy minden adalékanyag megváltoztatja az ízt. Vannak olyan ínyencek, akik egy csomó fűszert adnak hozzá: szegfűszeget, kardamomot, szerecsendiót.
Ha sok fahéjat adunk az italhoz, akkor nem lesz kávé íze. Továbbá, ha a kávét tejjel isszuk, természetesen színes tejet kapunk.
A barista rámutatott, hogy így az emberek önbecsapást követnek el. Az adalékanyag nem tiltott, de nagyon megváltoztatják az ízt.