Életmód

Íme, a hosszú élet titka

Ezt egye, hogy sokáig éljen!

Az emberek nagyon régóta óta keresik, hogy mi lehet hosszú élet titka – írja a mindmegette.hu.

Íme, a hosszú élet titka
Az egészségtelen szokások, például a dohányzás, a stressz, a zsíros ételek fogyasztása és a mozgásszegény életmód korai halálozáshoz vezethet (képünk illusztráció)
Fotó: Xinhua via AFP/Jiang Fan

Sokan kutatják, hogy mi az, amitől sokáig élhetünk. Ez a kérdés már sok-sok éve foglalkoztatja az embereket. Azt tudjuk, hogy az egészségtelen szokások, például a dohányzás, a stressz, a zsíros ételek fogyasztása és a mozgásszegény életmód korai halálozáshoz vezethet.

Dan Buettner amerikai író és hosszúélet-kutató, évek óta járja a világot, hogy megfejtse, mi a titka azoknak a helyeknek, ahol feltűnően sokan érik meg a századik születésnapjukat. A japán Okinawa szigetén bukkant rá a 104 éves Ushi Okushimára, aki – mint a legtöbb helyi – rendszeresen fogyasztotta a Beni Imót, azaz lila édesburgonyát. És nemcsak néha-néha, hanem napi szinten, akár reggelire, ebédre és vacsorára is.

Nem véletlen, hogy a 104 éves ember a lila édesburgonyának tulajdonítja a hosszú és egészséges életét, ugyanis ez a zöldség igazi tápanyagbomba. Tele van rosttal, C-vitaminnal, karotinoidokkal, flavonoidokkal és lassan felszívódó szénhidrátokkal. A karotinoidok és flavonoidok gyulladáscsökkentő hatásúak, és antioxidánsként védik a sejteket az öregedést gyorsító folyamatoktól. Kutatások szerint rendszeres fogyasztásuk segíthet megelőzni a szívbetegségeket, daganatos megbetegedéseket, sőt még a cukorbetegséget is. A lila édesburgonyában található anyagok együttesen erősítik az immunrendszert, támogatják az emésztést és még a vércukorszintet is stabilan tartják.

A lila édesburgonya Magyarországon is beszerezhető! Viszont kicsit borsosabb az ára, mint a megszokott fajtáké. A jó hír, hogy ha van kertünk, akkor otthon is nevelhetünk lila édesburgonyát, csak egy kis türelem, napsütés és tápanyagban gazdag talaj kell hozzá. A növény elég érzékeny, és legalább 120 napra van szüksége a föld alatt, mire megfelelő mennyiségű termést hoz.

A titok a jó időzítésben rejlik: akkor ültessük, amikor már biztosan nincs fagyveszély, és még az első őszi hidegek előtt szedjük ki a gumókat.

Kapcsolódó írásaink