Életmód
Négy természetes módja az emésztés javításának
Gyógynövények, amelyek megmentik a gyomrot

A szakértő szerint az egészséges emésztés nemcsak kényelem, hanem a jó egészség, az energia és az erős immunitás kulcsa is.
„A természet olyan egyedülálló növényeket adott nekünk, amelyek támogatják az emésztőrendszert, elősegítik a hasznos anyagok felszívódását, és csökkentik a kellemetlenségeket. Az egészséges gyomor természetes szövetségesei” – tette hozzá az orvos.
Az orvos megnevezte azoknak a gyógynövényeknek a listáját, amelyek hatékony eszközei a jó egészségnek – számol be a Sports.kz az Rbc.ua-ra hivatkozva.
Tárnics (Gentiana):
Ez az egyik leghatékonyabb gyógynövény. Serkenti az összes emésztőnedv termelését: epehólyag, hasnyálmirigy, illetve segíti bélrendszer és a gyomor sósav kiválasztását.
Emellett javítja az étvágyat, és elősegíti a jobb emésztést.
Alkalmazása: a gyógynövényből főzetet készíthetünk, fél csészényit ajánlatos fogyasztani belőle étkezés előtt húsz perccel.
A tárnics hasznos diszpepszia, hasi puffadás és lassú emésztés esetén.
Mahasudarshan (Mahasudarshan churna).:
A szakértő elmondta, hogy ez egy számos gyógynövényből álló ayurvédikus keverék, amely megtisztítja az emésztőrendszert, fokozza az anyagcserét, és segít a szervezetnek a méreganyagok elleni küzdelemben. Az egészséges máj- és bélműködés támogatására használják.
Egyidejűleg csökkenti a gyulladást, és antioxidánsként működik.
Amla (Phyllanthus emblica):
Ez a fajta gyógynövény a C-vitamin természetes forrása és erős antioxidáns. Fenntartja a gyomor sav-lúg egyensúlyát, javítja a bélperisztaltikát, és táplálja a hasznos mikroflórát. Az emésztőrendszer jól ismert erősítője.
Gyakran használják hasnyálmirigy-gyulladás kezelésében, különösen a gyulladásos időszakban.
Gyermekláncfűgyökér (Taraxacum officinale):
Ez a gyökér enyhe epehajtó, serkenti a májműködést, és segíti a zsírok emésztését. Segít a hasi puffadáson, székrekedésen, és fenntartja a bélflóra egyensúlyát.
Fontos tudni, hogy keserű íze miatt a gyermekláncfűgyökér serkenti az emésztést, az epekiválasztást és a sósavkiválasztást, ezért fontos, hogy közvetlenül étkezés előtt fogyasszuk.
Ha ezeket a növényeket beillesztjük az étrendünkbe (főzet, kivonat vagy por formájában), az segít kiegyensúlyozni az emésztést, növeli az energiaszintet, és csökkenti a gyulladást a bélben.