Életmód

Négy természetes módja az emésztés javításának

Gyógynövények, amelyek megmentik a gyomrot

A megfelelő emésztés a jó egészség és az energia kulcsa. Ha étkezés után nehézséget, puffadást vagy kellemetlenséget érez, érdemes odafigyelni azokra a gyógynövényekre, amelyek serkentik a gyomrot, és csökkentik a gyulladást.

Négy természetes módja az emésztés javításának
Képünk illusztráció
Fotó: Science Photo Library via AFP/SKX/Sebastian Kaulitzki

A szakértő szerint az egészséges emésztés nemcsak kényelem, hanem a jó egészség, az energia és az erős immunitás kulcsa is.

„A természet olyan egyedülálló növényeket adott nekünk, amelyek támogatják az emésztőrendszert, elősegítik a hasznos anyagok felszívódását, és csökkentik a kellemetlenségeket. Az egészséges gyomor természetes szövetségesei” – tette hozzá az orvos.

Az orvos megnevezte azoknak a gyógynövényeknek a listáját, amelyek hatékony eszközei a jó egészségnek – számol be a Sports.kz az Rbc.ua-ra hivatkozva.

Tárnics (Gentiana):

Ez az egyik leghatékonyabb gyógynövény. Serkenti az összes emésztőnedv termelését: epehólyag, hasnyálmirigy, illetve segíti bélrendszer és a gyomor sósav kiválasztását.

Emellett javítja az étvágyat, és elősegíti a jobb emésztést.

Alkalmazása: a gyógynövényből főzetet készíthetünk, fél csészényit ajánlatos fogyasztani belőle étkezés előtt húsz perccel.

A tárnics hasznos diszpepszia, hasi puffadás és lassú emésztés esetén.

Mahasudarshan (Mahasudarshan churna).:

A szakértő elmondta, hogy ez egy számos gyógynövényből álló ayurvédikus keverék, amely megtisztítja az emésztőrendszert, fokozza az anyagcserét, és segít a szervezetnek a méreganyagok elleni küzdelemben. Az egészséges máj- és bélműködés támogatására használják.

Egyidejűleg csökkenti a gyulladást, és antioxidánsként működik.

Amla (Phyllanthus emblica):

Ez a fajta gyógynövény a C-vitamin természetes forrása és erős antioxidáns. Fenntartja a gyomor sav-lúg egyensúlyát, javítja a bélperisztaltikát, és táplálja a hasznos mikroflórát. Az emésztőrendszer jól ismert erősítője.

Gyakran használják hasnyálmirigy-gyulladás kezelésében, különösen a gyulladásos időszakban.

Gyermekláncfűgyökér (Taraxacum officinale):

Ez a gyökér enyhe epehajtó, serkenti a májműködést, és segíti a zsírok emésztését. Segít a hasi puffadáson, székrekedésen, és fenntartja a bélflóra egyensúlyát.

Fontos tudni, hogy keserű íze miatt a gyermekláncfűgyökér serkenti az emésztést, az epekiválasztást és a sósavkiválasztást, ezért fontos, hogy közvetlenül étkezés előtt fogyasszuk.

Ha ezeket a növényeket beillesztjük az étrendünkbe (főzet, kivonat vagy por formájában), az segít kiegyensúlyozni az emésztést, növeli az energiaszintet, és csökkenti a gyulladást a bélben.

Kapcsolódó írásaink