Életmód
A modern élelmiszerek hatása a mikrobiomra
Nem minden az, aminek látszik

Mi segíti a mikrobiomot?
A joghurt mellett fontos, hogy az étrendbe olyan erjesztett tejtermékeket is beiktasson, mint a kefir, az érett joghurt, a friss sajt, az erjesztett zöldségek vagy a teljes kiőrlésű termékek. Ezek az élelmiszerek ideálisak a bélben lévő jótékony baktériumok kiegyensúlyozott növekedéséhez.
A mikrobiom nem csak az emésztést befolyásolja.
Az emberek egyre inkább felismerik, hogy az egészséges mikrobiom nem csak az emésztésre korlátozódik. Kulcsszerepet játszik immunitásunkban és pszicho-érzelmi jólétünkben. Egyensúlya az anyagcserétől a vitamintermelésig mindent befolyásolhat. Ma már nem ritka, hogy az emberek olyan étrend-kiegészítőket választanak, amelyek támogatják a bélflórát.
Növekvő érdeklődés a bélműködést támogató étrend-kiegészítők iránt
Az utóbbi időben jelentősen megnőtt az érdeklődés a bélmikrobiótát támogató termékek iránt. A probiotikumok 800 százalékos növekedéssel, a psyllium pedig 300 százalékos növekedéssel kezd sokak otthonában a rendszeres termékkészlet részévé válni. Az irántuk való érdeklődés nemcsak antibiotikum-használat, hanem utazó hasmenés vagy visszatérő nőgyógyászati panaszok esetén is növekszik.
Hogyan támogassuk megfelelően a mikrobiomot?
Bár a joghurtok hasznosak lehetnek, messze nem ez az egyetlen módja a bélmikrobiom támogatásának. A probiotikumok, a rostok és az erjesztett élelmiszerek kulcsfontosságú összetevők, amelyeket nem szabad figyelmen kívül hagyni. Napjainkban, amikor egyre több iparilag feldolgozott élelmiszert fogyasztunk, fontos, hogy gondoskodjunk a kiegyensúlyozott tápanyagbevitelről.
A minőségi táplálékkiegészítő kiválasztásakor fontos figyelembe venni az összetételt, a termék stabilitását és az adagolási formát. A cseppek alkalmasak lehetnek gyermekek számára, míg a felnőtteknek az enteroszolvens kapszulákat kell választaniuk. Nőgyógyászati panaszok esetén léteznek kúpok vagy globulák.