Életmód
Íme, mivel érdemes kávét inni a maximális előny érdekében
Ez a belek „üzemanyaga”

A szakértő szerint a kávé és az étcsokoládé gazdag polifenolokban – antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkező növényi vegyületekben.
„A polifenolok nem csak a növények számára előnyösek. Nekünk is nagyszerűek. Olyanok, mint a bélmikrobák számára a rakétaüzemanyag” – mondta.
Konkrétan a tudósok több mint 8000 különböző polifenoltípust fedeztek fel, és ezeket kémiai szerkezetük alapján általában négy fő kategóriába sorolják.
Az első a flavonoidok, ezek felelősek a gyümölcsökben és zöldségekben látható élénk színekért. Ezek például a paradicsomban és a paprikában találhatók.
Vannak fenolsavak is, amelyek a növények magjaiban, héjában és leveleiben találhatók. Aztán ott vannak a sztilbének és a lignánok. Ezek kicsit ritkábban fordulnak elő, de még így is erős hatásuk van, hiszen a stilbenek megtalálhatók a szőlőben, a bogyós gyümölcsökben, a mogyoróban és a vörösborban.
„Nem csak gyümölcsökről és zöldségekről van szó. A kávéban, a szűz olívaolajban, valamint a diófélékben és az étcsokoládéban is megtalálhatók ezek a polifenolok” – tette hozzá a szakértő.
A reggeli kávé és egy szelet étcsokoládé is része lehet a polifenolokban gazdag étrendnek. Azonban, mint minden más élelmiszert, ezeket is mértékkel kell fogyasztani a kávé koffeintartalma, illetve az étcsokoládé cukor- és zsírtartalma miatt.
Tim Spector ezért azt ajánlja, hogy fogyasszunk sokféle színes növényt, mivel ez az egyik legjobb módja annak, hogy bélmikrobáinkat bőségesen telítsük polifenolokkal.
Milyen egyéb élelmiszerek tartalmaznak még polifenolokat
A 10 leginkább polifenolban gazdag élelmiszer:
- bogyós gyümölcsök
- kakaó
- kávé és tea
- fűszerek
- diófélék és magvak
- vörösbor (mértékkel)
- olajbogyó és olívaolaj
- bab
- zöldségek
- szója.