Életmód

Érdemes-e mézet adni a kávéhoz?

A méz a kávé ízét is megváltoztathatja

A mézet régóta használják élelmiszerek és italok, köztük a tea és a kávé édesítésére. Sőt, sokan a cukor vagy a kalóriamentes édesítőszerek alternatívájaként kedvelik ezt az édes, sűrű folyadékot. Azonban, bár a méz számos egészségügyi előnnyel járhat, van néhány hátránya is, amelyet figyelembe kell venni.

Érdemes-e mézet adni a kávéhoz?
Képünk illusztráció
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/Soeren Stache

A kristálycukorral és a mesterséges édesítőszerekkel ellentétben – amelyek kevés tápanyagot kínálnak – a méz néhány vitamint, ásványi anyagot és egyéb, egészségre ható vegyületet biztosít, amelyek enyhe táplálkozási löketet adhatnak a kávéjának.

Antioxidánsokat is tartalmaz, amelyek bizonyítottan segítenek megelőzni a szabad gyököknek nevezett, káros vegyületek által okozott sejtkárosodást.

Ennek ellenére a forró kávéhoz általában hozzáadott, kis mennyiségű méz nem valószínű, hogy jelentős előnyökkel járna.

Bár a méz tartalmaz néhány tápanyagot, nagyrészt cukor.

Az optimális egészség érdekében a hozzáadott cukrok bevitelét , beleértve a mézet is, a napi kalóriabevitel legfeljebb tíz százalékára kell korlátozni. Ez férfiaknál legfeljebb kilenc teáskanál (36 gramm), nőknél hat teáskanál (25 gramm) naponta.

Ha két teáskanál (14 gramm) mézet adunk a kávéhoz, amely 43 kalóriát és 12 gramm cukrot tartalmaz, akkor a nők esetében a napi cukormennyiség 48 százalékát, a férfiak esetében pedig 33 százalékát vehetjük fel.

A magas hozzáadottcukor-bevitel összefüggésbe hozható az elhízással, a 2-es típusú cukorbetegséggel és a szívbetegségekkel.

Ha megpróbálja csökkenteni a napi kalóriabevitelt, akkor érdemes teljesen kihagyni a kávé édesítését, vagy válasszon természetes, kalóriamentes édesítőszert, mint a stevia.

A legújabb kutatások lehetséges kapcsolatot találtak az eritritolos édesítőszerek és a szívproblémák között, ezért lehetőség szerint inkább eritritolmentes édesítőszereket keressen.

A méz a kávé ízét is megváltoztathatja.

A méz íze attól függ, hogy milyen virágporból készül.

Ha úgy dönt, hogy mézet ad a kávéjához, de nem szeretné, hogy túlságosan megváltoztassa az ízét, kezdje csak kis mennyiségű, enyhe ízű mézzel. Ezután állítsa be, hogy mennyit adjon hozzá, amíg meg nem találja az édes pontját.

A cukorral és a kalóriamentes édesítőszerekkel ellentétben a méz nyomokban vitaminokat, ásványi anyagokat és antioxidánsokat biztosíthat. Hozzáadása a kávéhoz azonban cukrot és kalóriát is ad, és megváltoztatja az ital ízét.

Kapcsolódó írásaink