Életmód

Ez a sertéshús legkárosabb része

Igazi „időzített bomba"

A sertéshús népszerű húsfajta, de nem minden része egyformán egészséges. Táplálkozási szakemberek és orvosok riadót fújtak, mivel van olyan része, amelyet jobb elkerülnie, ha törődik az egészségével, számol be a Sports.kz.

Ez a sertéshús legkárosabb része
A sertéshús fogyasztása nemcsak gasztronómiai élmény, tápanyaggazdagsága miatt táplálkozásunk szerves része (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Photo12/MHRC

Sertéskoponya – időzített bomba

A sertéshús legkárosabb részének a koponyát tartják, különösen annak zsíros részét. Ez a rész túlzott mennyiségű telített zsírt és koleszterint tartalmaz, amely igazi „időzített bombává” teszi szervezetünk számára.

Miért olyan káros a koponya?

Magas telítettzsír-tartalom

A telített zsírok növelik a „rossz” koleszterin szintjét a vérben, amely növeli a szív- és érrendszeri betegségek, például az érelmeszesedés, a szívroham és a stroke kockázatát.

A nagy mennyiségű koleszterin

A koponyacsontban lévő koleszterin szintén hozzájárul az ateroszklerotikus plakkok kialakulásához, amelyek beszűkítik az erek lumenét, és rontják a vérkeringést.

Magas kalóriatartalom

Ez a sertésrész nagyon kalóriadús termék, amely túlsúlyhoz és elhízáshoz vezethet.

A rák kialakulásának kockázata

Egyes tanulmányok a vörös húsok, különösen a zsíros részek túlzott fogyasztását összefüggésbe hozták a vastagbélrák kialakulásának fokozott kockázatával.

Alternatívák

Ha szereti a sertéshúst, de szeretné csökkenteni az egészségügyi kockázatokat, válasszon soványabb részt.

Szűzpecsenye

Ez a sertéshús legpuhább és legzsíratalanabb része.

A lapocka

Kevesebb zsírt tartalmaz, mint a has, és számos étel elkészítésére alkalmas.

Sonka

A sertéshús másik sovány része, amely tökéletesen alkalmas sütéshez.

Főzési tippek

Sütés előtt távolítsa el a látható zsírt. Használjon egészséges elkészítési módokat: sütés, párolás, főzés. Korlátozza a sült sertéshús fogyasztását. Kombinálja a sertéshúst sok zöldséggel és zöldfűszerrel.

Kapcsolódó írásaink