Életmód

Kiderült, mennyire egészséges a vegyes étrend

Szakértő számolt be az előnyeiről és hátrányairól

A szeparált táplálkozás egy népszerű módszer, amely magában foglalja az élelmiszerek csak bizonyos kombinációkban történő fogyasztását a jobb emésztés érdekében. De mennyire egészséges ez? – írja az rbc.ua.

Kiderült, mennyire egészséges a vegyes étrend
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Mi az a szeparált étrend?

Ilyenkor minden élelmiszercsoportot és tápanyagot külön-külön fogyasztunk. Külön fehérjék, zsírok, szénhidrátok. Ez állítólag javítja az emésztést és a tápanyagok felszívódását.

„Valószínűleg az emberek nem értik, hogyan épül fel a gyomor-bél traktus, hogy a gyomor-bél traktus egyes szakaszaiban valamit a saját enzimei emésztenek. Ellenkezőleg, nagyszerű kombinálni a táplálékot. Ez elősegíti a felszívódást, az étvágy motilitását, vagyis tovább érezzük jóllakottnak magunkat” – szögezte le Ekaterina Krupkina táplálkozási szakértő, aki szerint fontos megérteni, hogy a gyomor-bél traktus minden szakasza felelős valamiért.

Előnyök és hátrányok

A különválasztott étkezés előnyei:

  • javított emésztés – csökkenti a gyomor-bél traktus terhelését, ami hasznos lehet emésztési problémákkal küzdők számára;
  • csökkentett puffadás és kellemetlen érzés – a nehéz ételek kombinációinak elkerülése csökkentheti a puffadás és a kellemetlen érzések kockázatát.

A különválasztott étkezés hátrányai:

A külön táplálkozás szigorú szabályai egyes tápanyagok hiányához vezethet

  • sok ember számára az ételkombinációk folyamatos figyelemmel kísérése stresszes és időigényes lehet, ami a mindennapi életben nem mindig kényelmes.

Az elkülönített táplálkozás csak bizonyos emberek számára lehet hasznos, különösen azok számára, akiknek emésztési problémái vannak. Míg mások számára a változatos és kiegyensúlyozott étrend korlátozások nélkül a legjobb megközelítés.

Kapcsolódó írásaink