Életmód

Ezért nem érdemes lemondani a vajról

Számos jótékony hatása ismert

A vaj zsírban oldódó A, D és E vitaminokat tartalmaz, amelyek támogatják az agyműködést és az anyagcserét. Fontos azonban, hogy mértékkel fogyasszuk – írta meg a hibiny.ru.

Ezért nem érdemes lemondani a vajról
A reggelihez elmaradhatatlan az igazi vaj
Fotó: AFP/dpa Picture-Alliance/DPA/Patrick Pleul

„Segít az egészséges bőr, köröm, látás megőrzésében, és támogatja az immunrendszert” – mondta a szakember.

Hozzátette, hogy egy egészséges felnőtt körülbelül 10-30 g olajat ehet naponta. Az életkor és bizonyos betegségek azonban befolyásolják a fogyasztás mértékét.Például azoknak, akiknek magas a koleszterinszintjük a vérükben, csökkenteniük kell a bevitelüket. Ugyanezt kellene tenniük a túlsúlyosoknak is.

A szakember azt javasolta, hogy adjunk hozzá vajat a zabkásához, vagy fogyasszuk teljes kiőrlésű kenyérrel, hogy a lehető legjobb eredményt érjük el. Egyúttal emlékeztetett arra, hogy a termék a folyamat során képződő káros anyagok miatt nem használható sütéshez.

„Kerülnie kell a növényi zsírokat tartalmazó termékeket, például pálmaolajat, hidrogénezett olajokat, emulgeálószereket vagy a „kenhető” felirattal ellátott termékeket – magyarázta az orvos.

Szerinte a tejszínt tartalmazó vaj a legnagyobb haszonnal jár. Zsírtartalom – 82,5%-tól, szín – egységes világossárga.

Kapcsolódó írásaink