Életmód

Ezeket a halakat tilos megenni!

Némelyikük nagy mennyiségű szennyezőanyagot tartalmazhat

A hal kiváló fehérjeforrás, illetve omega-3 zsírsavak és más alapvető tápanyagok is megtalálhatók benne. Azonban nem minden hal egyformán egészséges. Mutatjuk, melyeket érdemes elkerülni – tette közzé az rbc.ua.

Ezeket a halakat tilos megenni!
Az egészséges étrendhez szorosan hozzátartozik a halak fogyasztása is
Fotó: AFP/Science Photo Library/ABF/Jim Varney

Milyen halakat érdemes kerülni?

A Pangasiust – ami egy Délkelet-Ázsiában őshonos édesvízi hal – komoly kritika érte a tenyésztési körülményei miatt, ugyanis ennek köszönhetően a hal nagy mennyiségű szennyeződést és antibiotikumot tartalmazhat.

Bár fehérjét biztosít, más egészségesebb halakhoz képest kevés benne az omega-3 zsírsav. Ez a halfajta népszerű enyhe íze és megfizethető ára miatt, tele van omega-6 zsírsavval. Ezeknek a savaknak a túlzott fogyasztása az omega-3 zsírsavak megfelelő egyensúly nélkül gyulladásos problémákat okozhat.

A Pangasius megkérdőjelezhető körülmények között él, ahol gyakran használnak antibiotikumokat és növényvédő szereket. Ez aggályokat vet fel az élelmiszer-biztonságukat illetően.

Milyen halakat érdemes még kerülni?

A nílusi sügér egy másik hal, amely rendkívül veszélyes lehet. Ez a hal nehézfémekkel, például higannyal és ólommal szennyezett, amelyek kockázatot jelentenek az emberi egészségre.

Ezenkívül a túlhalászás a populáció jelentős csökkenéséhez vezetett, ami nemcsak a helyi ökoszisztémát érinti, hanem azokat a fajokat is, amelyek túlélése ezektől a halaktól függ.

Kapcsolódó írásaink