Életmód

Ez a szuper élelmiszer megvéd a betegségektől

Mindent a spenótról

A spenót nemcsak ízletes, hanem rendkívül egészséges is. Gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, antioxidánsokban, és számos egészségügyi előnnyel rendelkezik – adta hírül az rbc.ua.

Ez a szuper élelmiszer megvéd a betegségektől
A spenót B-vitaminokat, folsavat és magnéziumot is tartalmaz
Fotó: AFP/Science Photo Library/NEW/Science P/CAIA Image/Sam Edwards

Szabályozza a vérnyomás szintjét

A spenót nitrátforrás, amely kitágítja az ereket, javítja a keringést és csökkenti a szív stresszét.

A vizsgálat során egy hét nőből és tizenegy férfiból álló csoport négy nitrátban gazdag italt fogyasztott, köztük egy spenótitalt. A résztvevők vérének nitrátszintje emelkedett.

A spenótos ital a vérnyomást is csökkentette. A diasztolés vérnyomás öt órán keresztül alacsony maradt. Ez a legalacsonyabb szám a vérnyomásértékeken. A diasztolés vérnyomás a szívverések között az artériákban fellépő nyomás mértékét jelzi.

Tápanyagokban gazdag

A spenót tápanyagokban gazdag és alacsony kalóriatartalmú. Egy 3 csésze adag a napi K-vitamin érték több mint 300 százalékát adja. A zöld levelű zöldség az A- és C-vitamin több mint 160 százalékát és 40 százalékát is biztosítja.

A K- és A-vitamin fenntartja az erős csontozatot, a C-vitamin pedig segíti a sebek gyógyulását.

A termék 45 százalék folsavat is tartalmaz, amely segít a vörösvérsejtek és a DNS képződését. A spenót vasat, magnéziumot, káliumot, kalciumot és kis mennyiségű B-vitamint is tartalmaz.

Véd a betegségek ellen

A spenótban található vegyületek csökkenthetik az oxidatív stresszt, ami az antioxidánsok és a szabad gyökök egyensúlyának felbomlását okozza, vagy az instabil atomokat, amelyek károsíthatják a sejteket.

A bizonyítékok arra utalnak, hogy az oxidatív stressz számos betegség kockázatát növeli, mint például a rák, a szívbetegség és a 2-es típusú cukorbetegség.

Remek antioxidáns forrás

A spenót antioxidánsokat tartalmaz, amelyek csökkentik a gyulladást és védenek a betegségektől. A spenót antioxidánsai közé tartozik a kaempferol, a kvercetin, a miricetin és az izorhamnetin, amelyek flavonoidok.

Ezek a vegyületek védelmet nyújthatnak a rák, a szívbetegség és a gyulladásos betegségek ellen.

Támogatja a szem egészségét

A lutein a spenótban található antioxidáns, amely csökkentheti az időskori makuladegeneráció kockázatát. A betegség az 55 év felettiek látásvesztésének vezető oka. A megelőzés kulcsfontosságú, mivel nincs gyógymód.

Tanulmányok kimutatták, hogy a luteinben gazdag spenót növeli a makula pigment optikai sűrűségét, amely belső napszemüvegként védi a szemet.

Támogatja az egészséges bélrendszert

A spenót oldhatatlan rostforrás, amely elősegíti az emésztést. A rost olyan szénhidrát, amely segít a teltségérzetben és a rendszeres bélmozgás fenntartásában.

Az oldhatatlan rostok elősegítik az élelmiszerek áthaladását a belekben, ami megakadályozza a székrekedést.

A spenót tápértéke

A spenót alacsony kalóriatartalmú, tömegének körülbelül 91 százaléka víz. Egy csésze nyers spenót a következő tápanyagokat tartalmazza:

  • kalóriatartalom – 6,9;
  • zsír – 0,1 gramm;
  • nátrium – 23,7 milligramm;
  • szénhidrátok – 1,1 g;
  • rost – 0,7 g;
  • fehérje – 0,9 g.

Fontos, hogy a spenótot nyersen fogyasszuk, hogy maximalizáljuk a luteinbevitelt. A mikrohullámos spenót a legjobb módja a K-vitamin tartósításának. A blansírozás jelentősen csökkenti a C-vitamin-tartalmat, de a párolás a legjobb tartósítási mód.

Kapcsolódó írásaink