Életmód
Ez a szuper élelmiszer megvéd a betegségektől
Mindent a spenótról

Szabályozza a vérnyomás szintjét
A spenót nitrátforrás, amely kitágítja az ereket, javítja a keringést és csökkenti a szív stresszét.
A vizsgálat során egy hét nőből és tizenegy férfiból álló csoport négy nitrátban gazdag italt fogyasztott, köztük egy spenótitalt. A résztvevők vérének nitrátszintje emelkedett.
A spenótos ital a vérnyomást is csökkentette. A diasztolés vérnyomás öt órán keresztül alacsony maradt. Ez a legalacsonyabb szám a vérnyomásértékeken. A diasztolés vérnyomás a szívverések között az artériákban fellépő nyomás mértékét jelzi.
Tápanyagokban gazdag
A spenót tápanyagokban gazdag és alacsony kalóriatartalmú. Egy 3 csésze adag a napi K-vitamin érték több mint 300 százalékát adja. A zöld levelű zöldség az A- és C-vitamin több mint 160 százalékát és 40 százalékát is biztosítja.
A K- és A-vitamin fenntartja az erős csontozatot, a C-vitamin pedig segíti a sebek gyógyulását.
A termék 45 százalék folsavat is tartalmaz, amely segít a vörösvérsejtek és a DNS képződését. A spenót vasat, magnéziumot, káliumot, kalciumot és kis mennyiségű B-vitamint is tartalmaz.
Véd a betegségek ellen
A spenótban található vegyületek csökkenthetik az oxidatív stresszt, ami az antioxidánsok és a szabad gyökök egyensúlyának felbomlását okozza, vagy az instabil atomokat, amelyek károsíthatják a sejteket.
A bizonyítékok arra utalnak, hogy az oxidatív stressz számos betegség kockázatát növeli, mint például a rák, a szívbetegség és a 2-es típusú cukorbetegség.
Remek antioxidáns forrás
A spenót antioxidánsokat tartalmaz, amelyek csökkentik a gyulladást és védenek a betegségektől. A spenót antioxidánsai közé tartozik a kaempferol, a kvercetin, a miricetin és az izorhamnetin, amelyek flavonoidok.
Ezek a vegyületek védelmet nyújthatnak a rák, a szívbetegség és a gyulladásos betegségek ellen.
Támogatja a szem egészségét
A lutein a spenótban található antioxidáns, amely csökkentheti az időskori makuladegeneráció kockázatát. A betegség az 55 év felettiek látásvesztésének vezető oka. A megelőzés kulcsfontosságú, mivel nincs gyógymód.
Tanulmányok kimutatták, hogy a luteinben gazdag spenót növeli a makula pigment optikai sűrűségét, amely belső napszemüvegként védi a szemet.
Támogatja az egészséges bélrendszert
A spenót oldhatatlan rostforrás, amely elősegíti az emésztést. A rost olyan szénhidrát, amely segít a teltségérzetben és a rendszeres bélmozgás fenntartásában.
Az oldhatatlan rostok elősegítik az élelmiszerek áthaladását a belekben, ami megakadályozza a székrekedést.
A spenót tápértéke
A spenót alacsony kalóriatartalmú, tömegének körülbelül 91 százaléka víz. Egy csésze nyers spenót a következő tápanyagokat tartalmazza:
- kalóriatartalom – 6,9;
- zsír – 0,1 gramm;
- nátrium – 23,7 milligramm;
- szénhidrátok – 1,1 g;
- rost – 0,7 g;
- fehérje – 0,9 g.
Fontos, hogy a spenótot nyersen fogyasszuk, hogy maximalizáljuk a luteinbevitelt. A mikrohullámos spenót a legjobb módja a K-vitamin tartósításának. A blansírozás jelentősen csökkenti a C-vitamin-tartalmat, de a párolás a legjobb tartósítási mód.