Életmód

Ezek a legegészségesebb tejtermékek

Tökéletes választás gyermekek, felnőttek és idősek számára is

A tejtermékeket a szervezet számára a lét első óráitól kezdve a vitaminok és mikrotápanyagok nélkülözhetetlen forrásának tekintik. A tej segíti a szervezet növekedését, fejlődését és megerősödését – írja az rbc.ua.

Ezek a legegészségesebb tejtermékek
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/foodcollection/Foodcollection GesmbH

A tej és a tejtermékek fontos részét képezik a kisgyermekek étrendjének – számol be az rbc.ua.

Jó fehérjeforrást jelentenek, és számos vitamint és ásványi anyagot, köztük kalciumot tartalmaznak. Ez segít a gyermekeknek a csontok „felépítésében” és a fogak egészségének megőrzésében.

Tehéntej

Tehéntejet nem szabad italként adni a gyermek egyéves koráig. Ennek oka, hogy nem tartalmazza a tápanyagok olyan egyensúlyát, amelyre a csecsemőknek szükségük van.

Az egyévesnél fiatalabb gyermekeknek nem szabad sűrített vagy porított tejet adni.

A pasztőrözött teljes tehéntejet egyéves kortól lehet fő italként bevezetni.

Az öt év alatti gyermekek nem kaphatnak sovány tejet vagy 1 százalékos zsírtartalmú tejet. Ezek nem tartalmaznak elegendő kalóriát és más fontos tápanyagokat a kisgyermekek számára.

Az 1-3 éves korú gyermekeknek naponta körülbelül 350 mg kalciumot kell kapniuk. Ezt körülbelül 300 ml tej (valamivel több mint fél liter) biztosítja.

Kecsketej

A tehéntejhez hasonlóan a kecsketejet sem szabad fő italként használni az egyévesnél fiatalabb gyermekek számára, mivel nem tartalmazza a tápanyagok megfelelő egyensúlyát.

Amikor a gyermek betölti az első életévét, már ihat kecsketejet, amennyiben az pasztőrözött.

Sajt

A sajt a csecsemők és kisgyermekek egészséges, kiegyensúlyozott étrendjének része lehet, és kalciumot, fehérjét és vitaminokat, például A-vitamint biztosít.

A csecsemők hat hónapos kortól fogyaszthatnak pasztőrözött sovány túrót.

Csecsemők és kisgyermekek nem fogyaszthatják:

  • penészes lágy sajtokat, mint például a brie vagy a camembert
  • kecsketejből készült sajtot
  • kékcsíkos lágy sajtokat, mint például a Roquefort.

Ezek a sajtok egy listeria nevű baktériumot tartalmazhatnak.

Mely tejtermékek a legjobbak felnőtteknek?

Felnőttek esetében a túlzott mennyiségű zsíros tej fogyasztása hozzájárulhat a túlzott energiabevitelhez, ami túlsúlyhoz vezethet.

Felnőttek számára jobb az alacsonyabb zsírtartalmú tej fogyasztása, mivel a túlzott telített zsírok az étrendben magas koleszterinszinthez vezethetnek.

A sajt része lehet az egészséges, kiegyensúlyozott étrendnek, de nem árt odafigyelni, hogy mennyit és milyen gyakran fogyasztunk belőle, mivel magas lehet a telített zsír- és sótartalma.

Próbáljon meg csökkentett zsírtartalmú kemény sajtokat választani, amelyek jellemzően 16 és 22 g zsírt tartalmaznak 100 g-onként.

Ha sajtot használ egy étel vagy szósz ízesítésére, akkor próbáljon ki egy erősebb ízű sajtot, például cheddar vagy kéksajtot.

Tejtermékek idősek számára

Az idősek számára legmegfelelőbb tejtermékek kiválasztásakor fontos, hogy figyelembe vegyük a különböző tejtermékeket, beleértve a növényi alapú alternatívákat.

Sovány tej

A tehéntej összes tápértékét, például magas kalcium-, D-vitamin- és fehérjetartalmát biztosítja, hozzáadott zsír nélkül.

Ezáltal ez a legjobb tej az idősek számára a csontok egészségének megőrzésére és az izomműködés fenntartására anélkül, hogy növelné a szívbetegségek kockázatát.

Laktózmentes tej

A laktózérzékeny idősek számára a laktózmentes tej kiváló választás.

Ugyanazzal a tápanyagprofillal rendelkezik, mint a hagyományos tehéntej, beleértve a kalciumot, a D- és B12-vitamint és a fehérjét, de az emésztési panaszokat okozó laktóz nélkül.

Mandulatej

A mandulatej a legjobb tej a negyvenéves gyerekek számára, mivel kevesebb kalóriát és zsírt tartalmaz, mint a tehéntej, és természetesen laktózmentes.

Gyakran kalciummal és D-vitaminnal dúsítják, így jó választás a csontok egészségére. Azonban kevesebb fehérje van benne, ezért előfordulhat, hogy más fehérjeforrásokkal kell kombinálni.

Szójatej

A szójatej egy nagyszerű növényi alapú alternatíva, amelynek fehérjetartalma majdnem megegyezik a tehéntejével, így a legjobb választás a 60 évesek számára.

Emellett esszenciális zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaz, és gyakran kalciummal, valamint D- és B12-vitaminnal dúsítják.

Kapcsolódó írásaink

Halálos lehet a tej

ĀA tejtermékekben található kalcium- és magnéziumionok kötődhetnek az antibiotikumokhoz