Életmód
Meg kell mosni a nyers húst?
Sok vita van erről

Olga Dorosh táplálkozási szakértő megjegyzi, hogy létezik olyan fogalom, mint a „keresztszennyeződés”, amikor nyers húsról, halról és tojásról beszélünk. Vagyis a káros baktériumok ezen termékek mosása közben kerülhetnek a tiszta edényekre, a munkafelületre vagy a főtt ételekre.
Miért nem lehet a nyers húst megmosni?
A nyers hús, baromfi, hal és tojás tartalmazhat káros baktériumokat (Salmonella, Listeria, Campylobacter, E. coli stb.). Ezért bármi, amihez ezek az élelmiszerek hozzáérnek, megfertőződhet ezekkel a baktériumokkal. Még ha úgy is dönt, hogy a húst a csap alatt mossa meg, a fröccsenő víz a mosogatóba juttathatja a kórokozó baktériumokat.
Ezért a csomagolt nyers húst nem szabad megmosni, mivel ez növelheti az ételmérgezés esélyét.
Ráadásul a nyers hússal érintkező bármely felület később káros baktériumokat rejthet magában. Ezért azt javasolják, hogy a hús feldarabolása után a felületet alaposan mossuk meg forró vízzel és szappannal, majd papírtörlővel szárítsuk meg.
Ne feledje, hogy a nyers hús kezelése után alaposan mosson kezet, legalább 20 másodpercet szánjon az egész folyamatra.
Meg kell-e mosni a nyers húst fagyasztás előtt?
A táplálkozási szakértő szerint jobb, ha ezt nem tesszük. Növeli a keresztszennyeződés kockázatát. Ha a húst kiolvasztjuk, a tűzön való főzés úgyis elpusztítja az összes baktériumot.
Mi van akkor, ha le kell öblíteni a húst, mert homokos? Csak ebben az esetben moshatja meg a húst, és bizonyos szabályok szerint végezze el a mosást. Először is tegyünk vizet egy külön edénybe, és egy darab húst helyezünk bele. A mosogatótól távol kell mosni.
A nyers hús áztatása sóban, citromlében, szódabikarbónában, a termék sózása nincs hatással a baktériumokra. Ezt természetesen meg lehet tenni. De jobb, ha külön edényt használunk, és a hűtőszekrényben, zárt fedél alatt tartjuk.
Hogyan kell a nyers húst biztonságosan tárolni?
A nyers húst, tojást, baromfit, halat ajánlott a többi élelmiszertől elkülönített zacskókban szállítani. Ezeket is csak külön-külön, a hűtőszekrényben tárolja, és olyan edényt használjon, hogy a szaftok ne áztassák be.
A nyers és főtt ételekhez, zöldségekhez, gyümölcsökhöz jobb, ha különböző vágódeszkát használunk. Továbbá minden alkalommal, miután nyers húst vágott, jól meg kell mosni őket.