Életmód

A hosszú élet itala

Mit isznak azok, akik túl vannak a százéves koron?

A kék zónák – olyan régiók, ahol az emberek gyakran több mint száz évig élnek – hosszú életű lakosai egyszerű szokásokat követnek, amelyek meghosszabbítják az életüket. A kutatók évek óta tanulmányozzák étrendjüket, életmódjukat és szokásaikat, hogy megfejtsék a hosszú élet titkát. Kiderült, hogy egyetlen ital köti össze e régiók lakóit, amelyet naponta többször is fogyasztanak – írta meg a Pravda.

A hosszú élet itala
A hosszú élet egyik titka lehet a rendszeres presszókávé fogyasztás is, természetesen cukor és tej nélkül
Fotó: AFP/NurPhoto/Michael Nguyen

Krzysztof J. Filipiak kardiológus szerint sok hosszú életű rendszeresen iszik eszpresszót. Ez különösen jellemző Szardínia lakosaira, a Földközi-tenger egyik olyan régiójára, amely a kék zónák közé tartozik.

Ezt az italt magas polifenol-tartalom jellemzi – ezek olyan erős antioxidánsok, amelyek védik a szervezetet a gyulladástól, támogatják a szívműködést, és még bizonyos rákos megbetegedések kockázatát is csökkentik. Fontos megjegyezni, hogy a szardíniaiak tiszta eszpresszót isznak cukor és tej nélkül, amely lehetővé teszi jótékony tulajdonságainak megőrzését.

Milyen egészségügyi előnyei vannak a kávénak?

Tudományos kutatások igazolják, hogy a kávé számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik:

  • Erősíti a szív- és érrendszert: a rendszeres kávéfogyasztás a szívroham és a stroke kockázatának csökkenésével jár.
  • Csökkenti a cukorbetegség kockázatát: a kávé segít javítani az inzulinérzékenységet, és megelőzi a májzsugorodást.
  • Gazdag antioxidánsokban: szerepel a legmagasabb antioxidáns-tartalmú élelmiszerek listáján.
  • Fokozza az anyagcserét: elősegíti a zsírbontást, amely segít a normál testsúly fenntartásában.

Az American Journal of Clinical Nutrition szerint a kávé a hatodik helyen áll az antioxidánsokban gazdag élelmiszerek listáján. Csak a dió, a szeder, az áfonya, az articsóka és az eper áll előtte.

Meghosszabbíthatja-e a kávé az életet?

Tanulmányok azt mutatják, hogy azoknál az embereknél, akik naponta két-négy csésze kávét isznak, csökken a kockázata számos krónikus betegség kialakulásának. Fontos azonban szem előtt tartani, hogy kifejezetten az adalékanyagok nélküli, sima eszpresszóról beszélünk.

Természetesen egy ital nem képes halhatatlanná tenni az embert. A megfelelő étrend, a fizikai aktivitás és a mérsékelt kávéfogyasztás kombinációja azonban fontos része lehet a hosszú életre vonatkozó „stratégiának”.

Ha tehát a hosszú életűek példáját szeretné követni, érdemes lehet rászoknia arra, hogy naponta többször iszik egy-egy csésze eszpresszót – cukor, tej és egyéb adalékanyagok nélkül.

Kapcsolódó írásaink