Életmód

Javíthatja a vérkeringést, csökkentheti a koleszterinszintet, és segíthet a másnaposságon

A gyömbér csodálatos tulajdonságai

Nehéz elhinni, de a gyömbér meleg és fűszeres íze nemcsak ízletessé teszi az ételeket, hanem jótékony hatással van a szervezetre is. Ezt a gyógyító tulajdonságairól ismert keleti alapanyagot évszázadok óta használják nemcsak a konyhaművészetben, hanem a népi gyógyászatban is – írta meg a Pravda.

Javíthatja a vérkeringést, csökkentheti a koleszterinszintet, és segíthet a másnaposságon
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Biosphoto/Biosgarden/Catherine Fruhinsholz

A gyömbér Délkelet-Ázsiában őshonos. Indiában és Kínában nemcsak fűszeres íze, hanem hasznos tulajdonságai miatt is nagyra értékelték. Az ókorban ez a gyökér nélkülözhetetlen segítője volt az élelmiszerek tartósításának, különösen a forró éghajlaton, mivel a hűtőszekrények feltalálása előtt a sóval és az ecettel együtt tartósításra használták.

Úgy tartják, hogy India az első helyen áll a gyömbér felhasználásában. Itt szinte minden ételbe belekerül, legyen szó fűszerkeverékekről, mint például a curry vagy a garam masala, vagy melegítő italokról, amelyek enyhítik a panaszokat.

A gyömbér először 1585-ben jelent meg Amerikában, amikor Jamaikába került. Azóta a karibi konyha szerves részévé vált. A gyökeret a hagyományos gyógyászatban is széles körben használják, az ősi Kínától a Közel-Keleten át Afrikáig.

Mi teszi különlegessé a gyömbért?

Ez a gyökér könnyen felismerhető külső jellegzetes barnás színéről és belső sárga árnyalatáról. Érdekesség: a gyömbért könnyebb kanállal hámozni, nem késsel! Perzselően fűszeres ízét nehéz leírni – egyszerre meleg, friss és enyhén csípős.

A gyömbér különböző formában fogyasztható:

  • frissen, reszelve vagy szeletelve
  • porítva
  • paszta
  • szárított
  • italokban (tea, limonádék, sörök)

A gyömbér hasznos tulajdonságai

A gyömbér nem csak fűszerezi az ételeket. Tulajdonságait aktívan tanulmányozzák és tudományos kutatások igazolják.

  • Enyhíti az izomfájdalmat – egy, a The New York Timesban megjelent tanulmány kimutatta, hogy a gyömbér rendszeres fogyasztása segít csökkenteni az edzés utáni izomfájdalmat. Igaz, a hatás nem azonnal, hanem néhány nap múlva jelentkezik.
  • Küzd a hányinger ellen – a gyömbért hagyományosan az utazási és a reggeli rosszullét megszüntetésére használják. Különösen hasznos gyomorpanaszok esetén.
  • Segít a túlevésen és a másnaposságon – ha a gyomor túlterhelt vagy gyomorégés esetén elég gyömbéres teát inni vagy kipróbálni a gyömbérsört. A hatás szinte azonnal jelentkezik.
  • Javíthatja a vérkeringést és csökkentheti a koleszterinszintet – bár ezeket a tulajdonságokat gyakran említik, több tudományos kutatásra van szükség ezek végleges megerősítéséhez.

A modern orvostudomány továbbra is tanulmányozza a gyömbér egészségügyi hatásait. A Johns Hopkins Egyetem kutatása például megerősíti az emésztőrendszerre gyakorolt pozitív hatásait.

A gyömbér a mindennapi életben

Szeretné megtapasztalni ennek a csodálatos gyökérnek az összes előnyét? Adja teákhoz, levesekhez, mártásokhoz és pékárukhoz. Illatos, fűszeres és melegítő hatású, nemcsak az ételek ízét fokozza, hanem a szervezetének is erőteljes lökést ad.

Kapcsolódó írásaink