Életmód
Alkohol, amelytől pokoli a másnap
Tartsunk be néhány szabályt!

Az addiktológusok szerint a szennyeződéseket és mérgező vegyületeket tartalmazó italok vannak a legnagyobb negatív hatással a szervezetre. Ezek közül kiemelkedik a konyak. Bár ezt az italt nemesnek és népszerűnek tartják, a konyak az, amely gyakran súlyos másnapossághoz vezet – számol be a Sports.kz.
Miért okoz a konyak súlyos másnaposságot?
A konyak fogyasztása utáni, súlyos másnaposság fő oka a kongenerek – az erjedés melléktermékei – magas koncentrációja, amelyek jellegzetes ízt és aromát adnak az italnak, ugyanakkor megnehezítik a szervezet számára a feldolgozását.
A másnaposság intenzitását a következő tényezők is befolyásolják:
Az ital sötét színe
A sötét színű szeszes italok több kongenert tartalmaznak, mint a világos színűek. Ez a tölgyfahordókban történő, hosszú érlelési folyamatnak köszönhető, amely kedvez a további vegyületek képződésének.
Magas tannintartalom
Ezek akadályozzák a máj működését azáltal, hogy lassítják az alkohol lebontását.
Más italokkal való keverés
Sokan a konyakot szénsavas vagy energiaitalokkal együtt isszák, amely felgyorsítja az alkohol felszívódását a véráramba, és fokozza a mámort.
Hogyan kerülhető el a súlyos másnaposság?
Az orvosok azt tanácsolják, hogy tartsunk be néhány szabályt, hogy minimalizáljuk az alkoholfogyasztás negatív hatásait:
- Kerülje a sötét alkoholos italokat (konyak, bourbon, vörösbor nagy mennyiségben).
- Igyon több vizet alkoholfogyasztás előtt, közben és után.
- Ne keverje a különböző fajtákat.
- Az alkohol fogyasztása előtt fogyasszon ételt bőségesen, hogy lassítsa annak felszívódását.
- Válassza a jó minőségű italokat, mivel az olcsóbbak több szennyeződést és méreganyagot tartalmazhatnak.