Életmód

Így hat a só a szervezetünkre

Mutatjuk, mennyi az egészséges napi beviteli mennyiség

A só étrendünk egyik leggyakoribb összetevője, azonban sokszor megfeledkezünk arról, hogy milyen hatással van szervezetünkre. Svetlana Lisitsyna táplálkozási szakértő elmondta, mennyi a napi javasolt sóbevitel, milyen hatással van szervezetünkre, és mivel lehet helyettesíteni – írta meg a vm.ru.

Így hat a só a szervezetünkre
Sok termék úgynevezett rejtett sót tartalmaz
Fotó: BSIP via AFP/CHASSENET

Hogyan hat a só az egészségünkre?

  • Ha túl sok sós étel van az étrendben, azt először a szív- és érrendszer sínyli meg. A túlzott sófogyasztás ugyanis növeli a vérnyomást, és további stresszt okoz a szívben és az erekben. Ez hosszú távon magas vérnyomás kialakulásához vezethet, valamint növeli a szívinfarktus és a stroke kockázatát.
  • A sóban lévő nátrium vonzza a vizet, duzzanatot okoz, és növeli a vesék terhelését. A szervezet megpróbálja eltávolítani a felesleges nátriumot, és a veséket keményebb munkára kényszeríti. Idővel ez krónikus vesebetegséghez vezethet.
  • A túlzott sófogyasztás másik veszélyes hatása a kalcium kimosódása a csontokból. Sérülékenyebbé válnak. Ez különösen veszélyes a menopauzás nőkre és az idősebbekre, mivel növeli a csontritkulás kialakulásának kockázatát.

Napi sóbevitel

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) napi öt grammnál nem több só fogyasztását javasolja egészséges felnőtteknek – jegyezte meg a szakember. Ha szív- és érrendszeri, vese- vagy ízületi betegségekben szenved, ajánlott ezt a normát három grammra csökkenteni.

„A sófogyasztás visszaszorítása kiemelt feladat a nem fertőző betegségek megelőzése terén, amelyek a szakértők szerint az összes halálozás 86 százalékának és a betegségek 77 százalékának kiváltói a WHO európai régiójában” – hangsúlyozta a táplálkozási szakértő.

Hogyan szabályozzuk a sóbevitelt?

A szakember szerint a legtöbb élelmiszercsomagon szerepel a nátriumtartalom (öt gramm só kb. két gramm nátriumot tartalmaz). Érdemes azonban figyelembe venni, hogy sok termék úgynevezett rejtett sót tartalmaz. Ezek a következők:

  • kolbász;
  • sózott sajtok;
  • konzervek;
  • szószok;
  • különféle savanyúságok;
  • gyorséttermi ételek.

„Egészséges embernek azonban nem javasolt a só teljes kiiktatása az étrendből, hiszen a nátrium számos élettani folyamathoz szükséges, így az idegimpulzusok továbbításához és a víz-elektrolit egyensúly fenntartásához” – tette hozzá a táplálkozási szakember.

Mi helyettesítheti a sót?

Ha csökkenteni szeretné a sóbevitelt, próbáljon enélkül főzni, sózza a kész ételt – tanácsolta a szakember. Így jobban szabályozhatja az elfogyasztott só mennyiségét. Az íz fokozásához használjon:

  • gyógynövényeket;
  • citromlevet;
  • egyéb fűszereket (bazsalikom, oregánó, rozmaring, fekete bors).

„Kísérletezzen ezekkel a kiegészítőkkel, és a szervezete biztosan meghálálja” – biztosította a VM beszélgetőtársa.

Kapcsolódó írásaink