Életmód
Így hat a só a szervezetünkre
Mutatjuk, mennyi az egészséges napi beviteli mennyiség

Hogyan hat a só az egészségünkre?
- Ha túl sok sós étel van az étrendben, azt először a szív- és érrendszer sínyli meg. A túlzott sófogyasztás ugyanis növeli a vérnyomást, és további stresszt okoz a szívben és az erekben. Ez hosszú távon magas vérnyomás kialakulásához vezethet, valamint növeli a szívinfarktus és a stroke kockázatát.
- A sóban lévő nátrium vonzza a vizet, duzzanatot okoz, és növeli a vesék terhelését. A szervezet megpróbálja eltávolítani a felesleges nátriumot, és a veséket keményebb munkára kényszeríti. Idővel ez krónikus vesebetegséghez vezethet.
- A túlzott sófogyasztás másik veszélyes hatása a kalcium kimosódása a csontokból. Sérülékenyebbé válnak. Ez különösen veszélyes a menopauzás nőkre és az idősebbekre, mivel növeli a csontritkulás kialakulásának kockázatát.
Napi sóbevitel
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) napi öt grammnál nem több só fogyasztását javasolja egészséges felnőtteknek – jegyezte meg a szakember. Ha szív- és érrendszeri, vese- vagy ízületi betegségekben szenved, ajánlott ezt a normát három grammra csökkenteni.
„A sófogyasztás visszaszorítása kiemelt feladat a nem fertőző betegségek megelőzése terén, amelyek a szakértők szerint az összes halálozás 86 százalékának és a betegségek 77 százalékának kiváltói a WHO európai régiójában” – hangsúlyozta a táplálkozási szakértő.
Hogyan szabályozzuk a sóbevitelt?
A szakember szerint a legtöbb élelmiszercsomagon szerepel a nátriumtartalom (öt gramm só kb. két gramm nátriumot tartalmaz). Érdemes azonban figyelembe venni, hogy sok termék úgynevezett rejtett sót tartalmaz. Ezek a következők:
- kolbász;
- sózott sajtok;
- konzervek;
- szószok;
- különféle savanyúságok;
- gyorséttermi ételek.
„Egészséges embernek azonban nem javasolt a só teljes kiiktatása az étrendből, hiszen a nátrium számos élettani folyamathoz szükséges, így az idegimpulzusok továbbításához és a víz-elektrolit egyensúly fenntartásához” – tette hozzá a táplálkozási szakember.
Mi helyettesítheti a sót?
Ha csökkenteni szeretné a sóbevitelt, próbáljon enélkül főzni, sózza a kész ételt – tanácsolta a szakember. Így jobban szabályozhatja az elfogyasztott só mennyiségét. Az íz fokozásához használjon:
- gyógynövényeket;
- citromlevet;
- egyéb fűszereket (bazsalikom, oregánó, rozmaring, fekete bors).
„Kísérletezzen ezekkel a kiegészítőkkel, és a szervezete biztosan meghálálja” – biztosította a VM beszélgetőtársa.