Életmód
Így hat a fekete tea a szervezetünkre
Tápértéke függ az adott teafajtától

Emellett ez az ital a kiegyensúlyozott étrend részeként hatékony módja lehet az általános egészségi állapot javításának – írja a Verywell Health alapján a Sports.kz.
A kiadvány a fekete tea számos előnyét nevezte meg, amelyeket tudományos kutatások is megerősítettek.
1. A tea tápláló
A fekete tea tápértéke függ az adott teafajtától, az elkészítés módjától és attól, hogy frissen főzték-e. Konkrétan a kutatások szerint egy csésze frissen főzött ital 47 mg koffeint tartalmaz.
Emellett tartalmaz még hat csoport polifenolt, olyan növényi vegyületeket, amelyek jótékony hatással vannak az egészségre. A polifenolok tartalma attól függ, hogyan főzik a teát. Ökölszabályként elmondható, hogy a fekete teában található vegyületek körülbelül 3-10 százalékát teszik ki.
A fekete tea az L-theanin nevű aminosavban is gazdag, amely segít az ellazulásban. Egy csésze fekete tea 20-40 mg L-theanint tartalmaz. Emellett egy csésze ital 0,5 mg mangánt (a napi érték 32 százaléka) tartalmaz, amely egy esszenciális nyomelem, ami támogatja az anyagcserét, és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik.
2. A tea antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik
A fekete teában található antioxidánsok a szervezetbe jutva semlegesítik a káros szabad gyököket. Ez utóbbiak károsítják a sejteket, és hozzájárulnak a krónikus betegségek kialakulásához.
Napi három csésze fekete tea fogyasztása növeli az antioxidánsok szintjét a szervezetben. Egyes tanulmányok szerint a szervezet antioxidáns-kapacitása egy csésze fekete tea elfogyasztása után 30-60 percen belül megnő.
3. A tea javítja a figyelmet és a kognitív funkciókat
A fekete teában található teaflavinok korlátozzák a gyulladásos molekulák termelődését és megakadályozzák az idegsejtek gyengülését és pusztulását. Egyes tanulmányok szerint a fekete tea megakadályozza az amiloid fehérjék képződését, amelyek befolyásolják a kognitív funkciókat, és hozzájárulnak a kognitív hanyatláshoz.
Egy másik tanulmány szerint a rendszeres teafogyasztás 29 százalékkal csökkentette az általános demencia kockázatát. A kutatók azonban nem tettek különbséget a különböző teafajták között. További tanulmányok kimutatták, hogy a teafogyasztás következtében kisebb a kognitív károsodás kockázata, különösen a nők körében.
4. A tea segíti az emésztést
A fekete tea egészségügyi előnyei azzal a képességével függnek össze, hogy az anyagcsere során kölcsönhatásba lép a bélmikrobiommal. A fekete tea potenciálisan elősegíti a hasznos baktériumok megtelepedését és elnyomja a káros baktériumok szaporodását.
Az ital antimikrobiális hatású is, sőt megelőzheti a hasmenést. Megjegyzik azonban, hogy több kutatásra van szükség ahhoz, hogy megértsük a bélmikrobiomra gyakorolt hatását és a hasmenés megelőzésében és gyógyulásában betöltött szerepét.
5. A tea segíthet a vércukorszint szabályozásában
A fekete teában található polifenolok segíthetnek a vércukorszint csökkentésében. Egy tanulmány lehetséges kapcsolatot talált a napi legalább egy csésze fekete tea rendszeres fogyasztása és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának csökkent kockázata között.
Egy másik tanulmány megállapította, hogy a fekete tea fogyasztása cukorban gazdag étkezés után minimálisra csökkentette a vércukorszint további emelkedését egészséges és prediabéteszes embereknél.
6. A tea jót tehet a szívnek
A fekete tea fogyasztása védelmet nyújthat a szívbetegségek ellen. Ez az ital befolyásolja a koleszterinszintet és a vérnyomást, ami fontos a szív egészsége szempontjából. A teában található flavonoidok javítják a vérkeringést, ami a tudósok szerint valószínűleg csökkenti a szívbetegségek kockázatát.
Egy tanulmány szerint legalább hat hónapon keresztül napi három csésze fekete tea fogyasztása esetén a vérnyomás csökkenésének tendenciája mutatkozott. Egy másik vizsgálat szerint a vérnyomás már napi két csésze teával is csökkent, de a vizsgálat nem különítette el a fekete és a zöld teát.
A cikkhez tartozik egy figyelmeztetés: a fekete teában lévő koffein a flavonoidok kedvező hatása ellenére is negatív hatással lehet a vérnyomásra.
7. A tea segíthet a fogkő elleni küzdelemben
A fogszuvasodást a fogakon felhalmozódó lepedék okozza. Ez utóbbi a nyálból és a baktériumokból képződik, és roncsolja a fogzománcot. A fekete teában található teaflavinok antibakteriális tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek károsítják a baktériumok sejtmembránját.
Patkányokon végzett előzetes vizsgálatok azt mutatják, hogy a fekete tea csökkenti a fogszuvasodás kialakulását. Megjegyzik azonban, hogy az emberi vizsgálatok kevésbé meggyőzőek.
8. A tea csökkentheti a stresszt
Az L-theanin a fekete teában található természetes vegyület, amely javíthatja a figyelmet és csökkentheti a stresszt. Egészséges felnőtteknél napi 200 mg L-theanin, amely nyolc csésze fekete teában található, négy héten át történő szedése javítja a stresszel kapcsolatos tüneteket, például a szorongást és az alvást.
A fekete teából származó 200 mg L-theanin elfogyasztása valószínűleg nehézkes, de a fekete teában lévő L-theanin nyugtató hatást biztosíthat – állítják a kutatók.
Egyes tanulmányok szerint a fekete teában található koffein és L-theanin fogyasztása jobb szellemi éberséghez és nyugalomérzethez vezethet. Normális esetben a koffein és az L-theanin ellentétes hatású, de ha együtt fogyasztják, különösen stresszes időszakban, a két vegyület ellensúlyozhatja egymást.
9. A tea gyulladáscsökkentő hatású
A fekete tea rendszeres fogyasztása csökkenti a sejtkárosodás és a gyulladás markereit. Különösen a gyulladást jelző C-reaktív fehérje szintjének csökkenésével jár a tea fogyasztása – állítják a tudósok.
10. A tea javítja a bőr egészségét
Az öregedés és a környezeti tényezők – napfény, szennyezett levegő – negatívan befolyásolják a bőr egészségét. A fekete teában található polifenolok antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek csökkentik a bőrkárosodást és a gyulladást.
Állatkísérletek bizonyítják a fekete tea kivonatának potenciális ránctalanító hatását, ha közvetlenül a bőrre alkalmazzák. A feketetea-kivonat csökkentette a bőrkárosodást és javította a ránctalanító folyamatokat az ultraibolya sugárzásnak kitett egereknél.
Az embereket illetően még több kutatásra van szükség, áll a kiadványban.