Életmód

Egy táplálkozási szakember elmondta a teljes igazságot a keményítőről

A keményítő egy összetett szénhidrát, amely számos élelmiszerben megtalálható

A keményítő egy összetett szénhidrát, amely számos élelmiszerben megtalálható, például a burgonyában, rizsben, kenyérben, gabonafélékben, zöldségekben és gyümölcsökben. Ez a szervezet fő energiaforrása, mivel glükózzá, a sejtek fő üzemanyagává alakul – mondta Oleg Shvets táplálkozási szakértő az RBC-Ukrajnának.

Egy táplálkozási szakember elmondta a teljes igazságot a keményítőről
A keményítő egy összetett szénhidrát, amely számos élelmiszerben megtalálható
Fotó: AFP/BSIP/Chassenet

Milyen keményítőtípusok vannak?

Háromféle keményítő létezik:

Gyorsan lebomló keményítő – a főtt burgonyában és a fehér kenyérben található, gyorsan lebomlik és megemeli a vércukorszintet.

Lassú emésztésű – a teljes kiőrlésű termékekben található, és hosszan tartó teltségérzetet ad.

Rezisztens (ellenálló) – nem emésztődik meg teljesen, de elősegíti a bélrendszer egészségét, mivel rostként működik.

Milyen előnyei vannak a keményítőnek?

  • Energia – biztosítja a szervezet számára a normál működéshez szükséges glükózt.
  • Rost – támogatja az emésztőrendszer egészségét, szabályozza a vércukorszintet.
  • Telítettség – segít, hogy hosszabb ideig érezzük jóllakottnak magunkat, ami fontos a testsúlyszabályozás szempontjából.

Pontosan mire kell figyelni a fogyasztásakor?

Bár a keményítő fontos eleme a táplálkozásnak, a cukorbetegeknek szabályozniuk kell a fogyasztását, hogy elkerüljék a hirtelen vércukorszint-emelkedést. Emellett előnyben kell részesíteniük az egészséges forrásokat, például a teljes kiőrlésű gabonaféléket, a hüvelyeseket és a zöldségeket.

A táplálkozási szakértő szerint a keményítő nem ellensége a fittségnek és az egészségnek, ha helyesen fogyasztják. Lehetőség szerint válasszunk egészséges forrásokat, és teremtsünk egyensúlyt.

Kapcsolódó írásaink