Egészség

Instant tészta: tápláló gyorsétel vagy lassú veszély?

A szakértők a kockázatokról beszéltek

Az instant tészta régóta üdvösség a gyors életritmusú emberek számára. Elkészítése egyszerű: csak forró vizet öntünk rá, várunk pár percet, és már kész is az étel. Érdemes-e azonban rendszeresen beiktatni az étrendbe? A szakértők feltárták, milyen veszélyeket rejthet – számolt be a pravda.ru.

Instant tészta: tápláló gyorsétel vagy lassú veszély?
Az instant tészta nem mindig a legjobb választás
Fotó: AFP/Image Source/Christopher Robbins

Honnan származik az „instant” tészta?

Az instant tésztát Japánban találták fel a 20. század elején. Kezdetben finomságnak számított, de idővel megfizethető tömegtermékké vált.

Mit tartalmaz

Első pillantásra egyszerűnek tűnik az instant tészta összetétele: maga a tészta és a fűszerek. Az összetevők azonban elrejtik az árnyalatokat:

  • tészta: nemcsak búzalisztből, sóból és vízből készül, hanem foszfátokat, pálmaolajat, keményítőt, cukrot és stabilizátorokat, például guargumit is tartalmaz.
  • fűszerezés: a csomagokat ízesítőkkel, ízfokozókkal, sóval és minimális mennyiségű szárított zöldséggel töltik.

Meglepő módon a fő kár nem a fűszerezésből, hanem magából a tésztából származik. Ismételt feldolgozásnak vetik alá, ami megnehezíti az emésztést.

Mik az egészségügyi kockázatok?

Az instant tészta gyakori fogyasztása a következőket okozhatja:

  • magas vérnyomás;
  • pattanás;
  • depresszió;
  • érelmeszesedés.

Ennek ellenére az ilyen tészta néha „sürgősségi snackként” használható. De ha lehet, jobb egészségesebb alternatívákat választani.

Mit válassz helyette:

  • házi levesek minimális feldolgozással;
  • egészséges ételek, például zöldségek, teljes kiőrlésű kenyér vagy dió;
  • előfőzött házi tészta vagy instant zabkása adalékanyagok nélkül.

Kapcsolódó írásaink