Életmód

A tudósok felfedezték az eper váratlan jótékony tulajdonságát

Érdemes rendszeresen fogyasztani

A Rostocki Egyetem Orvosi Központjának tudósai a Biovis Diagnostikkal együttműködve bebizonyították, hogy az eper rendszeres fogyasztása javítja a bélflórát. A tanulmány eredményeit a Microbiology Spectrum című folyóiratban tették közzé – írja a Vesti.kz.

A tudósok felfedezték az eper váratlan jótékony tulajdonságát
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Anadolu/Izettin Kasim

Hatvankilenc idősebb korosztálybeli résztvevő vett részt a kísérletben. Tíz héten keresztül egy speciális étrendet követtek, amely különböző mennyiségű friss és fagyasztva szárított epret tartalmazott.

A kutatók úgy találták, hogy a legkifejezettebb pozitív változásokat azoknál tapasztalták, akik maximális mennyiségben fogyasztották a gyümölcsöt.

Az eper előnyei a bélrendszer számára

A jótékony mikroorganizmusok sokféleségének növekedése.

A rövid szénláncú zsírsavak (SCFA-k) termeléséért felelős baktériumok számának növekedése, amelyek gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek.

A kutatók azt javasolják, hogy az epret iktassuk be az étrendünkbe, mivel elősegíti a bélrendszer egészségét. Fontos azonban, hogy rendszeresen fogyasszuk, hogy kézzelfogható hatást érjünk el.

Kapcsolódó írásaink