Életmód

Ezért ne tároljuk egymás mellett a banánt és az uborkát

Nem csak a hőmérséklet fontos

Nemcsak arra kell odafigyelni, hogy egyes gyümölcsöket és zöldségeket milyen hőmérsékleten tárolunk, hanem arra is, hogy milyen egyéb termékek mellé tesszük őket – írja a Hazipatika.com.

Ezért ne tároljuk egymás mellett a banánt és az uborkát
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Connect Images/Tiina & Geir

A kulcs az, hogy az etilént termelő és az etilénre érzékeny termények ne kerüljenek egymás közelébe.

Az etilén egy természetes, gáz halmazállapotú növényi hormon. Segíti a termények érését, ezért egyes gyümölcsök és zöldségek érésének meggyorsítására különösen hasznos. Vannak azonban etilénre érzékeny termények is, amelyek az etilént termelő zöldségek, gyümölcsök mellett hamarabb romlásnak indulnak.

A fentiek miatt tehát az aranyszabály az, hogy egymástól elkülönítve kell tárolni az etilént termelő és az etilénre érzékeny terményeket.

Etilént termelő gyümölcs és zöldség például:

  • alma,
  • avokádó
  • banán,
  • barack,
  • kivi,
  • körte.

A legtöbb zöldséget pedig az etilénre érzékeny termények közé sorolják. Ilyen például:

  • burgonya,
  • összes káposztaféle,
  • sárgarépa,
  • uborka.

Kapcsolódó írásaink