Életmód

A brokkoli eddig nem ismert hátrányai

Még ennek a szuperételnek is megvannak a negatívumai

A brokkolit vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban gazdag összetétele miatt méltán tartják a világ egyik legegészségesebb zöldségének. Azonban még ennek a szuperételnek is megvannak a maga hátrányai, amelyek helytelenül vagy túlzott mennyiségben fogyasztva negatív hatással lehetnek az egészségre – adta hírül az rbc.ua.

A brokkoli eddig nem ismert hátrányai
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/TT News Agency/Janerik Henriksson

Kinek árthat a brokkoli?

Pajzsmirigy-problémákkal küzdő embereknél

A brokkoli goitrogénként ismert anyagokat tartalmaz. Befolyásolhatják a pajzsmirigyhormonok termelődését, különösen, ha a szervezet jódhiányos. Ezért a hypothyreosisban szenvedőknek korlátozniuk kell a nyers brokkoli fogyasztását.

Emésztési problémák esetén

A brokkoliban lévő nagy mennyiségű rost puffadást és gyomorpanaszokat okozhat, különösen az érzékeny emésztőrendszerben szenvedőknél.

Allergiás reakciók veszélye

Egyes embereknél a brokkoli allergiás reakciókat válthat ki bizonyos fehérjék jelenléte miatt, amelyek viszketést, duzzanatot vagy irritációt okoznak.

Összeférhetetlenség bizonyos gyógyszerekkel

A brokkoli K-vitaminban gazdag, amely elősegíti a véralvadást. Ezért azoknak, akik vérhígítót szednek, óvatosnak kell lenniük ennek a zöldségnek a fogyasztásakor.

Hogyan kerüljük el a brokkoli okozta negatív hatásokat?

  • A hőkezelés (gőzölés vagy főzés) csökkenti a goitrogén-tartalmat, ezért a pajzsmirigyproblémákkal küzdők főtt formában fogyasszák a brokkolit.
  • A mértékletesség a biztonság kulcsa. A brokkoli optimális adagja egy felnőtt számára napi 200-300 gramm.
  • Fontos, hogy fogyasztás előtt alaposan mossuk meg a zöldségeket, hogy elkerüljük a növényvédőszer-maradványokat vagy a szennyeződést.

A brokkoli továbbra is az egyik legegészségesebb zöldség, de fogyasztásának mértékkel kell történnie, és figyelembe kell venni a szervezet egyéni jellemzőit. Mint minden terméknél, itt is fontos megtalálni az egyensúlyt a kellemetlen egészségügyi következmények elkerülése érdekében.

Kapcsolódó írásaink