Életmód

Miért nem ment meg a megfelelő táplálkozás a krónikus stressztől?

A tanulmányok megdöbbentő eredményeket mutatnak

Amikor a stressz túlterheli az embert, elengedhetetlen, hogy kiegyensúlyozott táplálkozással támogassuk a szervezetet. Olasz tudósok egy csoportja azonban váratlan és szomorú következtetésre jutott. Az olasz kutatók megállapították, hogy súlyos krónikus stressz esetén az emberi szervezet nem vesz fel elegendő tápanyagot az egészséges élelmiszerekből.

Miért nem ment meg a megfelelő táplálkozás a krónikus stressztől?
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Science Photo Library/VSC/Science Photo Library/Victor de Schwanberg

A Gazeta.ru szerint Gianluca Ferrarini neurofiziológusra és a MedNews.it portálra hivatkozva egy kutatásról számolt be, amelyben 150 különböző korú önkéntes vett részt. Mindannyian a mediterrán étrendet követték, amely kiegyensúlyozottságáról ismert, és magában foglalja a rengeteg zöldség, gyümölcs, bogyós gyümölcsök, tenger gyümölcsei és sovány hús fogyasztását.

Ilyen körülmények között az emberi szervezetnek maximálisan megvan az esélye a vitaminok, ásványi anyagok, antioxidánsok és egészséges zsírok megfelelő bevitelére. Ha azonban az alanyok vérében a krónikus stressz markerei (proinflammatorikus citokinek formájában) találhatók, a megfelelő táplálkozás hatása nagymértékben csökken. A hasznos anyagok rosszabbul szívódnak fel a szervezetben.

„A tanulmányok megdöbbentő eredményeket mutatnak. A krónikus stressz hátterében még a leghasznosabb táplálék is elveszíti pozitív tulajdonságait” – pontosított a neurofiziológus.

Mielőtt elkezdené betartani az egészséges étrendet, érdemes inkább dolgoznia kell a stressz-szint csökkentésén. Ezt úgy lehet megtenni, ha a diétát meditációval, jógával és rendszeres testmozgással kombináljuk.

Kapcsolódó írásaink