Életmód
A sajtféle, ami nem a legjobb választás
Mutatjuk, hogyan érdemes sajtot választani

Ki ne egyen sárga sajtot?
A sárga sajt fogyasztásának az íze mellett további kétségtelen előnyei is vannak. Az alacsony minőségű sajt fogyasztása azonban élelmiszer-adalékanyagok, például stabilizátorok, tartósítószerek és színezékek fogyasztását is jelenti.
A minőségi sárga sajt napi ésszerű mennyiségben történő fogyasztása nem károsíthatja az egészséges embereket.
A diétázóknak és bizonyos betegségekben szenvedőknek azonban érdemes kizárniuk a sajtot az étlapjukról, vagy jelentősen korlátozni a fogyasztását.
Milyen előnyei vannak a sárga sajtnak?
Könnyen emészthető fehérjeforrás, emellett tartalmaz még: A-vitamint, B12-vitamint, K-vitamint, cinket, kalciumot, D-vitamint.
Az Ukrajnában népszerű Edam és Gouda sajtok 807-867 mg kalciumot tartalmaznak 100 grammonként, ami fedezi ennek az elemnek a napi szükségletét. Így a sárga sajt erősíti csontjainkat és fogainkat. Ebben segít a D- és a K-vitamin is.
A sárga sajt triptofán tartalmának köszönhetően javítja a hangulatunkat, mert befolyásolja a szerotonin, a boldogsághormon szekrécióját.
A B-vitaminok pedig támogatják az idegrendszer működését. Az elfogyasztott sajt mennyiségét azonban nem szabad túlzásba vinni. Az optimális adag 20-30 g, heti két-három alkalommal fogyasztva. Ezért nem tekinthető a napi étrend fő kalciumforrásának.
Hogyan válasszunk minőségi sajtot?
A jó sajt az, amelynek összetétele rövid.
Csak biotejet, sót, oltót és baktériumkultúrákat tartalmazhat. Az olcsó sajtok általában gyorsan elkészülnek, ami több felesleges adalékanyagot eredményez a készítményben.
Az alacsony minőségű sajtot az állagáról lehet felismerni. Ha omlós vagy nyúlós, ragadós és gyanúsan intenzív a színe, akkor mindenképpen tartalmaz olyan adalékanyagokat, amiket érdemes kerülnünk.
Lehetőség szerint olyan biosajtokat válasszunk, amelyek olyan minősített gazdaságokból származó tejből készülnek, amelyek nem használnak antibiotikumot vagy hormonokat.