Életmód
Az „elfelejtett” tápanyag csökkentheti a koleszterinszintet
Nemcsak a bélmikrobiomot segíti, hanem számos más előnye is van a szervezetben

A briteket arra ösztönzik, hogy növeljék egy olyan tápanyag bevitelét, amely segíthet a koleszterinszint csökkentésében, a vércukorszint szabályozásában és az éhségérzet kordában tartásában. Dr. Emily Leeming tudós és dietetikus szerint a brit felnőttek többsége rosthiányos, mivel a napi ajánlott mennyiségnek csak mintegy 60 százalékát fogyasztja, és az átlagos bevitel nem éri el a napi 30 grammot.
Az NHS azt tanácsolja, hogy a magas rosttartalmú étrend csökkentheti a szívbetegségek, a stroke, a 2-es típusú cukorbetegség és a bélrák kockázatát. A rostban gazdag élelmiszerek közé tartozik a zabkása, a sárgarépa, az alma és a körte.
Dr. Leeming megjegyezte, hogy a rostok jelentős szerepet játszanak az egészséges bélmikrobiom fenntartásában, és az egész szervezetben további előnyöket biztosítanak. Kijelentette: „Az ajánlott napi 30 gramm rostszükségletünknek körülbelül 40 százaléka hiányzik.”
„Ez egy elfelejtett tápanyag, amelyre oda kell figyelnünk. Segít a szív egészségében, segít felszívni a rossz koleszterint, hogy az hulladékként távozhasson a szervezetből, segít kiegyensúlyozni a vércukorszintet, így hosszabb ideig tartó energiát biztosít, tehát nemcsak a bélmikrobiomot segíti, hanem számos más előnye is van a szervezetben” – mondta.
A rost egy növényi eredetű szénhidrát, ismertebb nevén ballasztanyag, amely a bélrendszere legjobb barátja lehet. Az olyan élelmiszerekben, mint a teljes kiőrlésű gabonafélék és a zöldségek, megtalálható rostok létfontosságúak az emésztés zavartalan működéséhez, táplálva a jó baktériumokat a vastagbélben. A változatos mikrobiom csökkentheti a gyulladást a belekben, csökkentve a divertikulitis és akár a vastagbélrák kockázatát.
A rostban gazdag ételek szinten tarthatják a vércukorszintjét, hosszabb ideig telítettnek érezheti magát, és még a vérnyomást és a koleszterinszintet is csökkenthetik.
A rostoknak különböző típusai vannak – „oldható” és „oldhatatlan” rostok. Míg az oldható rostok szivacsként szívják magukba a vizet a belekben, addig az oldhatatlan rostok nem oldódnak fel.
Befejezésül Dr. Leemingnek van egy külön megjegyzése: „Amikor a rostokról beszélek, a legfontosabb élelmiszerek, amelyekről igazán szeretnék beszélni, azok, amelyeket BGBG-knek nevezek.
Ez a bab, a zöldségek, a bogyós gyümölcsök, a gabonafélék, valamint a diófélék és magvak. Ami meglepheti az embereket, hogy a legtöbb rostot tartalmazó élelmiszerek a teljes kiőrlésű gabonafélék, a diófélék és magvak, valamint a bab – sokkal inkább, mint a legtöbb gyümölcs és zöldség, ami szerintem néhány ember számára meglehetősen ellentmondásos.”