Életmód
Öt étel, amit nem szabad mikróban melegíteni
Az egészségünket veszélyeztetheti

Bizonyos ételek mikrózása komoly egészségügyi kockázatokat rejthet. A mikróval való újramelegítés során ugyanis a tápérték nemcsak csökkenhet, hanem az étel akár mérgezővé is válhat. Íme öt étel, amit semmiképpen se melegítsünk újra mikróban.
1. Spagetti és egyéb tésztaételek
A tésztaételek, különösen a tészta és a szósz kombinációja, hajlamosak veszélyes baktériumok elszaporodására. Az újramelegítés során ezek a baktériumok könnyen megfertőzhetik az ételt, ha nem érik el a megfelelő hőmérsékletet. A szénhidrátok, mint a tészta, a mikróban való felmelegítés során gyorsan elveszítik a tápértéküket is. Emellett a tészta szárazabbá válhat, ami nemcsak az étkezés élményét rontja, hanem nehezebb is lesz megemészteni.
2. Húsok (különösen a csirke)
A csirkehús és más húsételek mikrózása különösen veszélyes, ha nem figyelünk arra, hogy teljesen átmelegedjenek. A mikróban az ételek nem mindig egyenletesen melegednek fel. A húsok, különösen a csirke a nem megfelelően felmelegített állapotban szalmonellát vagy campylobactert tartalmazhatnak, amelyek ételmérgezést okozhatnak.
3. Gomba
A gombát, mint például a csiperkét, gyakran tesszük salátákba vagy szószokba, de ha mikróban próbáljuk újramelegíteni, érdemes nagyon odafigyelni. A friss gomba nagyon érzékeny az újramelegítésre, és ha túl sokáig áll hűtve, az egészségünkre is káros hatással lehet. A gombában található fehérjék és ásványi anyagok hő hatására gyorsan lebomlanak, ami csökkenti az étel tápértékét. Az újramelegítésük során a nitrátokból más vegyületek, például nitritek keletkezhetnek, amelyek már alacsony koncentrációban is mérgezők lehetnek.
4. Rizs
A rizs is gyakori étel, amit szeretünk előre elkészíteni és másnap újra felmelegíteni. Azonban a rizs újramelegítése során komoly veszélyek leselkedhetnek ránk. A rizsben előforduló Bacillus cereus nevű baktériumok az ételben maradhatnak, még akkor is, ha helyesen tároljuk. Ha nem megfelelő hőmérsékleten tároljuk a rizst, vagy ha nem éri el a megfelelő hőfokot a mikróban, a baktériumok gyorsan elszaporodhatnak, és mérgezést okozhatnak.
5. Spenót és más leveles zöldségek
A spenót és más leveles zöldségek szintén nitrátokat tartalmaznak, amelyek a mikróval való újramelegítés során könnyen mérgező nitritekké alakulhatnak. Az ilyen típusú zöldségeket érdemes egy-két órán belül elfogyasztani, és kerülni az újramelegítést, ha nem szeretnénk ételmérgezést kapni.
A nitrátok és nitritek nemcsak a mikróban, hanem a túl hosszú ideig tárolt ételben is átváltozhatnak mérgező vegyületekké. A túlzott fogyasztásuk rákot is okozhat, és a nitritek hatással lehetnek a vér oxigénszállító képességére is, különösen kisgyermekeknél.