Életmód

Szakértő beszélt arról, hogy felgyorsítható-e az anyagcsere

Rengeteg tényező befolyásolja a fogyást

Sokan hisznek abban a mítoszban, hogy az emberi anyagcserét fel lehet gyorsítani. Igaz ez az állítás? Milyen tényezők befolyásolják a fogyást? Viktor Mandzyak ismert fitneszedző és táplálkozási szakértő, Ukrajna legnagyobb fogyókúrás projektjének, a Tudomány és józan ész címűnek a szerzője az RBC-Ukrajnának adott interjúban minden részletet elmondott.

Szakértő beszélt arról, hogy felgyorsítható-e az anyagcsere
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Science Photo Library/SMD/Science Photo Library/Microgen Images

Milyen tényezők befolyásolják a fogyást?

Mandzyak elmondta, hogy a fogyás csak a táplálkozástól és az aktivitástól függ.

„Rengeteg tényező befolyásolja a fogyást. Minden alapja az energia-egyensúly, amelyet például az alvás is befolyásol” – mondta a szakértő.

Szerinte az alváshiány növeli az éhségérzetet, csökkenti a viselkedéskontrollt, és az étkezési magatartáson keresztül negatívan befolyásolhatja a fogyást, „mert nehezebb kontrollálni magunkat, ha nem aludtunk eleget, és egyszerre fokozódik a magas kalóriatartalmú ételek iránti vágyunk és az éhségérzetünk”.

A tréner azt is elmondta, hogy a rövid, alacsony kalóriatartalmú diéták károsak a szervezetünkre, és egyáltalán nem szabadna alkalmazni őket.

Mi az anyagcsere?

Az anyagcsere egy folyamatos és önszabályozó anyagkörforgás, amely az élő szervezetek létezése során történik, és folyamatos önmegújulással jár. Ezek a reakciók magukban foglalják a tápanyagok és az oxigén felvételét a környezetből, egészen a környezetbe kerülő végtermékek (szén-dioxid, víz, karbamid stb.) képződéséig.

Az élő szervezetek képesek a környezetből energiát felvenni és átalakítani (energia-anyagcsere), amelyet aztán szervezetük szerkezeti felépítésére és fenntartására használnak fel (plasztikus anyagcsere).

Az anyagcsere három szakaszt foglal magában: az anyagok bevitele a szervezetbe, azok szöveten belüli anyagcseréje és a végtermékek kiválasztása a szervezetből. Az anyagok a légzés (oxigén) és a táplálkozás eredményeként kerülnek a szervezetbe. A gyomor-bélrendszerben a táplálék emésztése (egyszerű anyagokra bontása) történik.

Kapcsolódó írásaink