Életmód

Elősegítheti a szív egészségét, javíthatja az agyműködést és csökkentheti a krónikus betegségek kockázatát

Ez nem csupán táplálkozási irányzat, hanem életmód

A mediterrán étrendet évek óta az egyik legegészségesebbnek tartják. És ennek jó okai vannak – számol be a Sports.kz a Ferra.ru-ra hivatkozva.

Elősegítheti a szív egészségét, javíthatja az agyműködést és csökkentheti a krónikus betegségek kockázatát
A mediterrán étrend egyik fontos része a tenger gyümölcsei
Fotó: BSIP via AFP/Chassenet

Köztudott, hogy elősegítheti a szív egészségét, javíthatja az agyműködést, támogathatja az egészséges fogyást, és csökkentheti a krónikus betegségek kockázatát.

Olívaolaj – Egyszeresen telítetlen zsírokban gazdag, segít csökkenteni a rossz koleszterinszintet, és növeli az egészséges típusú koleszterin szintjét. Egy 2020-as vizsgálat eredményei szerint az olívaolaj rendszeres fogyasztása akár 50 százalékkal csökkenti a magas vérnyomás kialakulásának valószínűségét.

Halak – A tonhal, a lazac, a makréla gazdag omega-3 zsírsavakban. A National Institutes of Health szerint ezek csökkentik a gyulladást, a vérnyomást, valamint a szívroham és a stroke kockázatát. Ez a vérzsírszint javításával történik. Az omega-3-ak emellett támogatják az erek működését és csökkentik a vérrögök kialakulásának valószínűségét.

Leveles zöldségek – Rostban, káliumban és K-vitaminban gazdagok. Javítják a szív egészségét.

Teljes kiőrlésű gabonafélék – A barna rizs, a quinoa, az árpa és a teljes kiőrlésű búza magas rosttartalommal és olyan szívbarát tápanyagokkal rendelkezik, mint a magnézium és a B-vitaminok.

Paradicsom – Sokoldalúan felhasználható és szívbarát. Ezek a zöldségek antioxidánsokat és káliumot tartalmaznak, amelyek csökkentik a stroke kockázatát és segítenek a vérnyomás csökkentésében.

Bab – Ezek nagyszerű növényi fehérje-, rost-, kálium- és magnéziumforrást jelentenek. A babban lévő rost csökkenti a koleszterinszintet, az antioxidánsok pedig csökkentik a gyulladást a szervezetben.

Diófélék és magvak – Ezek az élelmiszerek szívbarát zsírokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok.

Bogyós gyümölcsök – Az eper, az áfonya, a málna gazdag C-vitaminban, káliumban és rostban. Ezek az anyagok segítenek a vérnyomást és az artériákat jobb állapotban tartani.

Kapcsolódó írásaink