Életmód

Ételek, amelyek felveszik a harcot az öregedéssel

Fontos visszapótolni az elveszített kollagént

Mariyat Mukhina táplálkozási szakértő arról beszélt, hogy az antioxidánsokat, Omega–3 zsírsavat, kollagént, valamint A- és C-vitamint tartalmazó élelmiszerek öregedésgátló hatásúak. A szakértő azt is elmondta, milyen élelmiszerekkel lehet ezeket az elemeket visszapótolni a szervezetbe – írta meg a M24.ru.

Ételek, amelyek felveszik a harcot az öregedéssel
Az arcbőr látványosan árulkodik az évek múlásáról (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Phanie/Voisin

A kollagén testünk fő anyaga. Ezek a szalagok, a porcok, a bőr és a belső rostok. Ezért a nagy mennyiségű kollagént tartalmazó „zselés” húst öregedésgátló terméknek nevezhetjük.

Mukhina a zsírszegény húsokat ajánlja naponta, körülbelül 100–150 grammot.

Ezenkívül a szakértő azt tanácsolta, hogy a bőrre egészséges, A-vitamint tartalmazó élelmiszereket vegyen be az étrendbe. Ezenkívül a kollagénszintézisben részt vevő C-vitamin is fontos. Az orvos sárgarépát, kaliforniai paprikát és homoktövist javasol.

„A csipkebogyót a hosszú élettartam termékének is nevezhetjük, mert javítja a gyógyulást, a regenerációt, vagyis a sejtmegújulást” – jegyezte meg a táplálkozási szakember.

Az öregedés lassításához jó vérellátásra és egészséges szívre van szükség. Az Omega–3 zsírsavakat tartalmazó élelmiszerek, mint például a dió, támogatják a fiatalos szív- és érrendszert. Naponta 30–50 grammot ehet.

Emellett antioxidánsokra is szüksége van a szervezetnek: ezek megtalálhatók a bogyókban – áfonyában, málnában, vörösáfonyában és szederben is – összegzett a szakember.

Kapcsolódó írásaink