Életmód
Az öt legrosszabb reggeli
A nap első étkezése energiát ad, és segít fenntartani a stabil vércukorszintet

A táplálkozási szakértők szerint ezek a legrosszabb reggeli alternatívák:
Cukrozott gabonapehely
A cukros gabonaféléket érdemes elkerülni, mivel magas glikémiás indexszel rendelkeznek. Ez azt jelenti, hogy gyorsan emelik meg a vércukorszintet. Ez azért nem ideális, mert a magas cukortartalommal rendelkező élelmiszerek fogyasztása gyors vércukorszint-ingadozásokhoz vezethet, amelyek fáradtságot, éhséget és hangulatingadozást okozhatnak. A cukrozott gabonapelyhek helyett válasszunk magas rost- és alacsony cukortartalmú gabonaféléket, mint például a zabkása, zabkorpa vagy a hozzáadott cukor nélküli granola vagy müzli.
„Ezek lassú felszabadulású energiát biztosítanak, a rostok pedig támogatják az emésztést” – tanácsolja Nichola Ludlam-Raine dietetikus.
Szalonnás vagy kolbászos szendvics
Az NHS szerint a túl sok feldolgozott hús, például szalonna vagy kolbász fogyasztása „valószínűleg növeli a bélrák kockázatát”, és a magas sószintnek köszönhetően magas vérnyomás kialakulásához vezethet. Az étkezési tanácsadók szalonna és kolbász helyett soványabb alternatívákat javasolnak, például sovány csirkemellsonkát, tojást vagy lazacot.
Gyümölcs
A gyümölcs reggelire való fogyasztása önmagában nem feltétlenül rossz, de vannak bizonyos tényezők, amelyek miatt érdemes odafigyelni arra, hogyan fogyasztjuk. A gyümölcs igazi vitaminbomba, tele tápanyagokkal, de elsősorban szénhidrátban gazdag. Gyors energialöketet adhat, azonban ha önmagában fogyasztjuk, kicsivel később hirtelen energiavesztéshez és éhségérzethez vezethet.
A dietetikus szerint a legjobb, ha a gyümölcsöket más tápanyagokkal kombináljuk – fehérjével és egészséges zsírokkal – fogyasszunk melléjük például magvakat, görög joghurtot, zabpelyhet vagy mogyoróvajat. Készíthetünk turmixot is, amelyhez tejet, növényi tejet, fehérjeport is keverhetünk.
Lekváros vagy mézes croissant
A lekváros vagy mézes croissant ínycsiklandó és gyors reggelinek tűnhet, de hosszú távon nem a legjobb választás, ha energikus napra vágyunk. Ez a kombináció többnyire finomított szénhidrátokból áll, és nem tartalmaz elegendő fehérjét, rostot. Hirtelen megemeli a vércukorszintet, de gyorsan le is ejti azt – fáradtságot és éhséget okozva már a délelőtt folyamán.
Éhgyomorra kávé
Az éhgyomorra elfogyasztott kávé több szempontból is megterhelő a szervezet számára. Először is a kávé serkenti a gyomorsav termelődését, amely üres gyomor esetén irritálhatja a gyomor nyálkahártyáját, és gyomorégést, kellemetlen puffadást okozhat. Másrészt a koffein gyorsan felszívódik, és megemeli kortizol, azaz a stresszhormon szintjét, amely a vércukorszint ingadozásához, szorongáshoz vagy fáradékonysághoz vezethet a nap későbbi szakaszában. Egy tejeskávé vagy cappucino nem elegendő a reggeli étkezés helyettesítésére. Ráadásul a cukrozott tejeskávé magas kalóriatartalommal rendelkezhet anélkül, hogy tartós jóllakottságot vagy táplálékot biztosítana a szervezet számára.