Életmód

Az öt legrosszabb reggeli

A nap első étkezése energiát ad, és segít fenntartani a stabil vércukorszintet

Éjszaka az emésztésünk jelentősen lelassul, így nem történik tápanyagfelvétel sem a gyomorból, sem a belekből. Lehet, hogy azt érzi, hogy a reggeli órákban, közvetlenül ébredés után szüksége van egy kis időre, amíg megjön az étvágya, és az emésztési folyamatok újra beindulnak. Van, akinél ez gyorsan megtörténik, másoknál viszont akár több órát is igénybe vehet. A teste azonban idővel jelezni fogja, hogy táplálékra van szüksége – és ilyenkor nem mindegy, hogy milyen ételeket választ – írja a Life.hu.

Az öt legrosszabb reggeli
Képünk illusztráció
Fotó: Science Photo Library via AFP/Science Photo Library/Caia Image/Trevor Adeline

A táplálkozási szakértők szerint ezek a legrosszabb reggeli alternatívák:

Cukrozott gabonapehely

A cukros gabonaféléket érdemes elkerülni, mivel magas glikémiás indexszel rendelkeznek. Ez azt jelenti, hogy gyorsan emelik meg a vércukorszintet. Ez azért nem ideális, mert a magas cukortartalommal rendelkező élelmiszerek fogyasztása gyors vércukorszint-ingadozásokhoz vezethet, amelyek fáradtságot, éhséget és hangulatingadozást okozhatnak. A cukrozott gabonapelyhek helyett válasszunk magas rost- és alacsony cukortartalmú gabonaféléket, mint például a zabkása, zabkorpa vagy a hozzáadott cukor nélküli granola vagy müzli.

„Ezek lassú felszabadulású energiát biztosítanak, a rostok pedig támogatják az emésztést” – tanácsolja Nichola Ludlam-Raine dietetikus.

Szalonnás vagy kolbászos szendvics

Az NHS szerint a túl sok feldolgozott hús, például szalonna vagy kolbász fogyasztása „valószínűleg növeli a bélrák kockázatát”, és a magas sószintnek köszönhetően magas vérnyomás kialakulásához vezethet. Az étkezési tanácsadók szalonna és kolbász helyett soványabb alternatívákat javasolnak, például sovány csirkemellsonkát, tojást vagy lazacot.

Gyümölcs

A gyümölcs reggelire való fogyasztása önmagában nem feltétlenül rossz, de vannak bizonyos tényezők, amelyek miatt érdemes odafigyelni arra, hogyan fogyasztjuk. A gyümölcs igazi vitaminbomba, tele tápanyagokkal, de elsősorban szénhidrátban gazdag. Gyors energialöketet adhat, azonban ha önmagában fogyasztjuk, kicsivel később hirtelen energiavesztéshez és éhségérzethez vezethet.

A dietetikus szerint a legjobb, ha a gyümölcsöket más tápanyagokkal kombináljuk – fehérjével és egészséges zsírokkal – fogyasszunk melléjük például magvakat, görög joghurtot, zabpelyhet vagy mogyoróvajat. Készíthetünk turmixot is, amelyhez tejet, növényi tejet, fehérjeport is keverhetünk.

Lekváros vagy mézes croissant

A lekváros vagy mézes croissant ínycsiklandó és gyors reggelinek tűnhet, de hosszú távon nem a legjobb választás, ha energikus napra vágyunk. Ez a kombináció többnyire finomított szénhidrátokból áll, és nem tartalmaz elegendő fehérjét, rostot. Hirtelen megemeli a vércukorszintet, de gyorsan le is ejti azt – fáradtságot és éhséget okozva már a délelőtt folyamán.

Éhgyomorra kávé

Az éhgyomorra elfogyasztott kávé több szempontból is megterhelő a szervezet számára. Először is a kávé serkenti a gyomorsav termelődését, amely üres gyomor esetén irritálhatja a gyomor nyálkahártyáját, és gyomorégést, kellemetlen puffadást okozhat. Másrészt a koffein gyorsan felszívódik, és megemeli kortizol, azaz a stresszhormon szintjét, amely a vércukorszint ingadozásához, szorongáshoz vagy fáradékonysághoz vezethet a nap későbbi szakaszában. Egy tejeskávé vagy cappucino nem elegendő a reggeli étkezés helyettesítésére. Ráadásul a cukrozott tejeskávé magas kalóriatartalommal rendelkezhet anélkül, hogy tartós jóllakottságot vagy táplálékot biztosítana a szervezet számára.

Kapcsolódó írásaink