Életmód

Tejjel vagy tejszínnel jobb a kávét inni

Megdöbbentő a válasz erre az egyszerű kérdésre

Vannak a tejes kávé rajongói és vannak a tejszínes kávé rajongói. A Sports.kz. úgy döntött, hogy megválaszolja a kérdést: „Lehet-e tejszínnel inni a kávét?” Vagy inkább a tejet kell előnyben részesíteni?

Tejjel vagy tejszínnel jobb a kávét inni
A kávé tejszínnel is élvezhető ízt hagy maga után
Fotó: NorthFoto

Annak ellenére, hogy a tejszín egy tejtermék, a két termék közötti különbség jelentős. A tej és a tejszín ugyanis ízben és összetételben is különbözik.

Egyébként korábban a tejszínt ilyen módon nyerték – a tejet tartályokban védték, amelyek alján egy speciális csap volt. Ezen keresztül a tej alsó részét leeresztették, és csak a felső réteget hagyták meg. Most azonban speciális eszközök – tejleválasztó – segítségével nyerik. És sokan meg vannak győződve arról, hogy a kávéhoz hozzáadott tejszín lágyabbá teszi az italt és eltávolítja a keserűséget. Ezért sok kávéivó meg van győződve arról, hogy a legjobb idő a téli-hideg időben tejszínes kávét inni. A tejszínes kávé tökéletesen felmelegít és segít a kikapcsolódásban. A tejszín megőrzi a kávé minden jótékony tulajdonságát.

A tej az emlősök tejmirigyei által termelt ital. Fő célja az újszülött kölykök táplálása. Ennek megfelelően a tehéntej évszázadok óta része az emberi táplálkozásnak. A tej ásványi anyagokban gazdag, ami jótékony hatással van az emberi szervezetre. A tej zsírtartalma alacsonyabb, mint a tejszíné, bár összetételük szinte azonos.

Ahogy a kávészakértők mondják, a hozzáadott tej csökkenti az ital erősségét, és észrevehetően megváltoztatja az ízét is. És hogy mennyi tejet öntsünk egy csésze kávéba – ez minden egyén ízlésétől függ. Nyáron például jobb, ha hideg tejet adunk a kávéhoz – ez segít gyorsabban csillapítani a szomjat. Télen azonban kívánatos a tejet felmelegíteni, mielőtt a kávéhoz adnánk.

Milyen tejszínt és tejet jobb a kávéhoz venni

A kávéhoz adandó tejszínt jobb, ha legfeljebb 10 százalékos zsírtartalommal választjuk. Ellenkező esetben kis csomók jelenhetnek meg az italban. Ha azonban mégis díszíteni szeretné az italt, akkor 30 százaléknál nagyobb zsírtartalmú tejszínre van szükség, amelyet fel kell verni – adhat hozzá cukrot, és a szép „sapkás” hab tetejére megszórhatja akár csokoládéval, akár fahéjjal, akár narancshéjjal.

Ami a kávéhoz való tejet illeti – itt is sok múlik a tej zsírtartalmán. Ez közvetlenül befolyásolja a hab minőségét. A legoptimálisabbnak itt olyan folyadékot tartanak, amelynek zsírtartalma körülbelül 2,5-3,5 százalék. Sokkal alacsonyabb értékkel a buborékok nagyok (és a keletkező hab elég gyorsan leülepszik). De a kávé esetében nehezebb lesz a habverés, mint a tejszín.

Ezenkívül a hab minőségét befolyásolja az is, hogy mennyi fehérje van a tejben. Ha ezek nem kevesebb, mint három százalék, a hab szemcsés és sűrű. De a két százaléknál kevesebb fehérjét tartalmazó tejből nehéz lesz cappuccinót vagy más hasonló kávéitalokat készíteni.

Kapcsolódó írásaink