Életmód

Ha így készíti a tojást, akár mérgező is lehet

Nem mindegy, hogy milyen

A tojás minden háztartásban megtalálható alapanyag, de nem mindegy, hogyan készíti el. Ha a tojást túl sokáig főzi, akár komoly problémákat is okozhat – írta a Life.hu.

Ha így készíti a tojást, akár mérgező is lehet
Reggelire még mindig favorit a tojás
Fotó: AFP/Photononstop/Helene Guermonprez

A tojás egyike a legnépszerűbb és legegészségesebb élelmiszereknek, amely számos vitaminban, ásványi anyagban és fehérjében gazdag. Mégis ha nem megfelelő módon készítjük el, nemcsak az állaga és íze romlik el, hanem az egészségünkre is káros hatással lehet. Az egyik legfontosabb dolog, amelyre figyelni kell a tojás főzése során, az az idő.

A túl hosszú ideig főtt tojás akár mérgezővé is válhat, és súlyos emésztési panaszokat is okozhat.

Amikor a tojás túl hosszú ideig vagy túl magas hőmérsékleten fő, a sárgájában elszíneződés jelenik meg. Ennek oka a kén és a vas reakciója, amely akkor lép fel, ha a tojásfehérjében lévő kén hidrogén-szulfiddá alakul. Ez a vegyület a tojás sárgájában lévő vassal reagálva vas-szulfidot képez, amely zöldes-szürkés színt ad a sárgájának. Bár ez az elszíneződés nem közvetlenül káros, a túlfőzés következtében a tojás íze és állaga jelentősen romlik, továbbá a hidrogén-szulfid kellemetlen szagot okozhat. Bár a túlfőzött tojás nem jelent azonnali veszélyt, a nagy mennyiségben történő fogyasztása emésztési problémákat, például puffadást és gyomorrontást okozhat. Ha tehát a tojás friss és megfelelően tárolt, akkor egy-két elszíneződött darab elfogyasztása nem feltétlenül okozhat problémákat, viszont jobb, ha inkább megelőzzük a bajt, és elkerüljük a túlfőtt tojások elfogyasztását. Ne kockáztassunk, inkább dobjuk ki azokat a tojásokat, amelyen látjuk az elszíneződést.

Az ideális főzési idő egy közepes méretű tojás esetén kilenc-tizenkét perc között van.

A tízperces tojás az a főtt tojás, amelynek a fehérje és a sárgája egyaránt megfőtt, de nem túlfőtt. Ha a tojás ennél hosszabb ideig főtt, akkor inkább érdemes kidobni, hogy elkerüljük az emésztési problémákat vagy a kellemetlen ízt. Továbbá ügyeljünk arra, hogy soha ne hagyjuk a főtt tojást a forró vízben főzés után, mert az is elősegítheti a hidrogén-szulfid kialakulását. Ha a tojást a kívánt állapotúra főztük, azonnal hűtsük le jeges, hideg vízzel, hogy megállítsuk a főzési folyamatot.

Kapcsolódó írásaink