Életmód

Így állíthatják meg végleg az emésztőenzimek a puffadást

Tippek a jobb emésztéshez

Magától értetődik, hogy a megfelelő emésztés nagyon fontos. Végtére is mindannyian tapasztaltuk azokat a nehézségeket, amelyeket a rossz emésztés okozhat – fáradtság, puffadás, rosszkedv, sőt, akár depresszió is. Kijavítása is bosszantóan nehéz lehet. Mit tegyen az ember, ha szervezete emésztési folyamata nem működik olyan hatékonyan, mint kellene?

Így állíthatják meg végleg az emésztőenzimek a puffadást
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Science Photo Library/Science Photo Library/CPD/Cristina Pedrazzini

Az emésztőenzimek szedése a nagyon szükséges megoldást nyújthatja. Ha többet szeretne megtudni erről, most összeszedtük, mit kell tudni az emésztőenzimekről.

Mik azok az emésztőenzimek?

Először is beszéljünk az enzimekről általában. Az enzimek olyan fehérjemolekulák, amelyek lehetővé teszik az élet minden formájához nélkülözhetetlen kémiai folyamatokat. Felgyorsítják azokat az átalakulásokat, amelyek lehetővé teszik a sejtek és élő szervezetek számára, hogy megemésszék, megvédjék magukat, helyreálljanak és szaporodjanak. Nélkülük lehetetlen lenne az élet.

Az emésztőenzimek feladata tehát az, hogy a táplálékot kisebb részecskékre bontsák, amelyeket sejtjeink meg tudnak emészteni. A nyálban természetesen jelen lévő emésztőenzimek már attól a pillanattól kezdve elkezdik lebontani az ételt, amikor az áthalad az ajkakon.

Különböző tápanyagokra specifikus enzimtípusok léteznek, többek között:

– proteáz a fehérjékhez

– lipáz a zsírokhoz

– amiláz a szénhidrátokhoz

– laktáz a laktózhoz

– szacharóz szacharózhoz

Hogyan működnek az emésztőenzimek?

Az emésztőenzimek úgy működnek, mint egy speciális olló a gyomor-bél traktusban, és a tápanyagokat apró részecskékre vágják a felszívódás érdekében. Ez lehetővé teszi a tápanyagok további metabolizmusát a szervezetünkben. Az emésztőenzimeket a nyálmirigyek, a gyomor, a vékonybél, a hasnyálmirigy és a máj termelik. Ezek az emésztőmirigyek biológiailag barátságos környezeti körülmények között működnek a legjobban.

Sok emésztőenzimnek lúgos környezetre van szüksége ahhoz, hogy kémiailag aktív legyen – különösen azoknak, amelyek megemésztik a fehérjéket és a zsírokat. Így a megfelelő emésztéshez jó mennyiségű lúgos anyagot kell fogyasztanunk olyan élelmiszereken keresztül, mint a zöldségek, bizonyos gyümölcsök és az egészséges olajok. (Az olyan ételek, mint a nyers méz, a mangó, a banán, a papaya, az avokádó és az erjesztett élelmiszerek beépített emésztőenzimeket tartalmaznak.)

Mik az emésztőenzim-hiány tünetei?

Néha azonban a dolgok rosszul alakulnak. Ha túl sok alkoholt iszunk, túl stresszesek vagyunk, vagy rosszul étkezünk, előfordulhat, hogy nem termeljük ki a maximális mennyiségű enzimet. Ez rossz emésztéshez vezethet, és nemkívánatos események láncolatát indíthatja el.

Például az emésztetlen tápanyagokat a bélrendszerben a bélmikrobák metabolizálják. A mikrobiom fermentáció útján a cukrokat és keményítőket alkohollá, savakká és gázokká alakítja. A zsírok és fehérjék lebomlanak, és biogén aminokká és toxinokká alakulnak, amelyek kiegyensúlyozatlanság esetében szisztémás mérgezést és gyulladást okozhatnak. Ez nagymértékben befolyásolhatja életminőségünket, és betegnek, gyulladtnak, letargikusnak és boldogtalannak érezhetjük magunkat.

Kinek kell emésztőenzimeket szednie?

– Bárki, aki örökletes, genetikailag meghatározott emésztőenzim-korlátozásban szenved, mint például a laktóz- vagy a fruktózintolerancia. Ezekben az esetekben a megfelelő enzimek étkezés közbeni kiegészítése segíthet elkerülni a rossz emésztést, a rendellenességeket és a gyulladásokat.

– A negyven év feletti felnőttek számára előnyös lehet emésztőenzimek hozzáadása egyes étkezéseikhez. Az életkor előrehaladtával a termelődő emésztőenzimek változatossága és száma csökken.

– Bárki, aki stressz alatt van. Az emésztőenzimek étkezés közbeni bevétele hasznos lehet intenzív munkavégzés, intenzív fizikai edzés, utazás, illetve műtét utáni és betegség utáni gyógyulás idején.

Tippek a jobb emésztéshez

Fontos megjegyezni, hogy az emésztés olyan folyamat, amely azonnal megkezdődik, amint elkezdünk enni. A szilárd élelmiszereket alapvetően folyadékokká kell alakítani, és a rágás nagyon fontos része ennek a folyamatnak. Ha az emésztőenzim-kiegészítőket anélkül szedi, hogy megfelelően rágná meg az ételt, az meg fogja semmisíteni az előnyeit.

Ezenkívül vannak más dolgok is, amelyekkel elősegítheti az emésztési folyamatot. Fontos, hogy elegendő vizet igyunk, egészséges főzési módszereket használjunk, nyugodtan étkezzen, zavarás nélkül, és fejezze be az étkezést, amikor jóllakott. Egészséges életmódot kell gyakorolnunk: jó alvást, gyengéd fizikai aktivitást és pozitív kilátásokat.

Kapcsolódó írásaink