Életmód
Javítja a szív egészségét, és 21 százalékkal csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát
Nagy mennyiségben tartalmaz flavanolokat
Egy új megfigyelési tanulmány szerint hetente legalább öt kis adag étcsokoládé fogyasztása 21 százalékkal csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.
„Az étcsokoládé és a tejcsokoládé hasonló mennyiségű hozzáadott cukrot, zsírt és kalóriát tartalmaz, de a legfontosabb különbség az, hogy az étcsokoládé több kakaót tartalmaz” – mondta a tanulmány vezető szerzője, Bingkai Liu.
Bár a tanulmány nem tudta bizonyítani az ok-okozati összefüggést, lehetséges, hogy a kakaóban található flavanolok magasabb szintje felelős a kétféle csokoládé eltérő hatásáért.
Tudományos munkák kimutatták, hogy minden heti plusz adag étcsokoládé 3 százalékkal csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.
A The BMJ által közzétett eredmények azonban azt mutatták, hogy a tejcsokoládé – és nem az étcsokoládé – fokozott fogyasztása összefüggésbe hozható a hosszú távú súlygyarapodással.
A csokoládé nagy mennyiségben tartalmaz flavanolokat, amelyek a gyümölcsökben és zöldségekben természetesen előforduló vegyületek, és bizonyítottan javítják a szív egészségét.
Mivel az étcsokoládé sokkal magasabb kakaótartalmú, ez azt jelenti, hogy a kakaóban és az étcsokoládéban található bioaktív vegyületek, például a flavanolok, segíthetnek a cukorbetegség kockázatának csökkentésében, valószínűleg az inzulinérzékenység növelése révén.
Azt azonban, hogy maguk a flavanolok pontosan hogyan csökkentik a cukorbetegség kockázatát, még nem sikerült megállapítani. A szerzők megállapították, hogy a tejcsokoládé fogyasztása összefüggésbe hozható a súlygyarapodással, míg az étcsokoládé fogyasztása nem.
Megjegyzendő, hogy a súlygyarapodás a 2-es típusú cukorbetegség fontos kockázati tényezője.