Életmód

Javítja a szív egészségét, és 21 százalékkal csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát

Nagy mennyiségben tartalmaz flavanolokat

Ön csokoládéimádó? Tudta, hogy ezen édességek egy bizonyos fajtája csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát? Erről tudósok számoltak be kutatásukban – tudósít a Sports.kz az Rbc.ua-ra hivatkozva.

Javítja a szív egészségét, és 21 százalékkal csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Phanie/Garo

Egy új megfigyelési tanulmány szerint hetente legalább öt kis adag étcsokoládé fogyasztása 21 százalékkal csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

„Az étcsokoládé és a tejcsokoládé hasonló mennyiségű hozzáadott cukrot, zsírt és kalóriát tartalmaz, de a legfontosabb különbség az, hogy az étcsokoládé több kakaót tartalmaz” – mondta a tanulmány vezető szerzője, Bingkai Liu.

Bár a tanulmány nem tudta bizonyítani az ok-okozati összefüggést, lehetséges, hogy a kakaóban található flavanolok magasabb szintje felelős a kétféle csokoládé eltérő hatásáért.

Tudományos munkák kimutatták, hogy minden heti plusz adag étcsokoládé 3 százalékkal csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.

A The BMJ által közzétett eredmények azonban azt mutatták, hogy a tejcsokoládé – és nem az étcsokoládé – fokozott fogyasztása összefüggésbe hozható a hosszú távú súlygyarapodással.

A csokoládé nagy mennyiségben tartalmaz flavanolokat, amelyek a gyümölcsökben és zöldségekben természetesen előforduló vegyületek, és bizonyítottan javítják a szív egészségét.

Mivel az étcsokoládé sokkal magasabb kakaótartalmú, ez azt jelenti, hogy a kakaóban és az étcsokoládéban található bioaktív vegyületek, például a flavanolok, segíthetnek a cukorbetegség kockázatának csökkentésében, valószínűleg az inzulinérzékenység növelése révén.

Azt azonban, hogy maguk a flavanolok pontosan hogyan csökkentik a cukorbetegség kockázatát, még nem sikerült megállapítani. A szerzők megállapították, hogy a tejcsokoládé fogyasztása összefüggésbe hozható a súlygyarapodással, míg az étcsokoládé fogyasztása nem.

Megjegyzendő, hogy a súlygyarapodás a 2-es típusú cukorbetegség fontos kockázati tényezője.

Kapcsolódó írásaink