Életmód
A tojás melyik része egészségesebb?
Sárgája vagy fehérje?
Egy közönséges nagy tojás sárgája 185 milligramm koleszterint tartalmaz, míg a tojásfehérje egyáltalán nem. A testépítők ezért sok tojásfehérjét fogyasztanak, hogy több fehérjét adjanak az étrendjükhöz, de a hozzáadott zsír és koleszterin nélkül.
Egy tojásfehérje több mint 3 gramm fehérjét tartalmaz mindössze 17 kalória mellett, így a tojásfehérje remek fehérjeforrás a testépítők és az éppen diétázók számára – írja a Health Digest.
A tojássárgáját mint fehérjeforrást azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni. Egy tojássárgája közel 3 gramm fehérjét tartalmaz 55 kalória mellett, így a tojássárgája is alacsony kalóriatartalmú fehérjeforrás lehet. Egy tojássárgája viszonylag kevés telített zsírt is tartalmaz - mindössze 1,5 grammot. A szakértők megjegyzik, hogy a tojássárgája a tojásfehérjéhez képest hasonló mennyiségű fehérjét tartalmaz, de a tojássárgájában olyan tápanyagok is vannak, amelyek a tojásfehérjében nem találhatók meg.
A tojássárgájában és a tojásfehérjében található tápanyagok összehasonlítása
A tojássárgája majdnem kétszer annyi kalciumot tartalmaz, mint a tojásfehérje, bár a tojássárgája a kalciumszükségletnek csak mintegy 2%-át biztosítja. A tojássárgája 15-ször több vasat tartalmaz, mint a tojásfehérje. A tojássárgája jó B5- és B12-vitaminforrás, míg a tojásfehérje elhanyagolható mennyiségben tartalmazza ezeket.
A tojássárgája a napi kolinszükséglet 25%-át is biztosítja, amely a memória és a hangulatvédelem szempontjából fontos vitamin. A tojásfehérjében nagyon kevés kolin van.
A tojásfehérje azonban jó forrása a riboflavinnak, amely segít a szervezetnek energiát nyerni a táplálékból és fenntartani a sejtek működését. A tojásfehérjében csaknem háromszor annyi kálium van, mint a sárgájában.
Mind a tojásfehérje, mind a tojássárgája jó forrása mind a kilenc esszenciális aminosavnak (a fehérje építőköveinek). A jelentések szerint a tojásfehérje valamivel többet tartalmaz ezekből az aminosavakból, mint a tojássárgája, és a tojásfehérjéből lényegesen több esszenciális aminosavhoz, alaninhoz, aszparaginsavhoz és glutaminsavhoz jutsz.
A tojássárgája megemeli a koleszterinszintet?
Az Amerikai Szív Szövetség szerint különbséget kell tenni az élelmiszerekben és a vérben található koleszterin között. Bár logikusnak tűnik, hogy az élelmiszerekben lévő koleszterin a szív- és érrendszeri betegségek fokozott kockázatához vezethet, a kettő közötti kapcsolat ennél összetettebb.
A Journal of the American College of Cardiology című folyóiratban megjelent 2024-es tanulmányban az egyik csoport heti 12 tojást evett, a másik kevesebb mint két tojást hetente. Négy hónap elteltével a koleszterinszintben nem találtak jelentős különbséget a csoportok között.