Életmód
Ételek amivel evés közben is kalóriákat égethetünk
Pablo Ojeda táplálkozási szakértő azt tanácsolja, hogy ezeket az alapanyagokat mindenképp iktassa be az étrendjébe, hogy felpörgesse a szervezet zsírégetését. Amikor fogyunk, az energiát felhasználjuk az emésztésre a felszívódás és az anyagcsere-folyamatok mellett, azonban a magas termogéntartalmú ételek bevitele felerősítheti a kalóriaégetést – írja a Mirror.
Minden élelmiszernek van termogenikus ereje, de nem minden étel egyenlő mértékben járul hozzá az étkezés közbeni kalóriaégetéshez.
Manuel López Cabanillas, a Spanyol Táplálkozási és Dietetikai Akadémia tagja kifejtette, hogy jellemzően „100 kilokalóriánként – amit elfogyasztunk – testünk körülbelül 20-30 kilokalóriát használ fel a fehérjék termogenezisére, 5-10 kilokalóriát pedig a szénhidrátok esetén és 1–5 kilokalóriát pedig a zsíroknál”.
A zsírokon, fehérjéken vagy általában a szénhidrátokon kívül azonban vannak olyan élelmiszerek, amelyek önmagukban és bizonyos módon kombinálva vagy fogyasztva segíthetnek ennél jóval több kalóriát égetni étkezés közben, mert nehezebben emészthetők, és ezért több energiára van szükség a folyamat végrehajtásához.
A szakértő azonban emlékeztet arra, hogy „ezek az ételek segítik az anyagcserénket, mindaddig, amíg az életünk része a kiegyensúlyozott étrend, a testmozgás és a természetes fény."
A hat zsírégető étel:
Fahéj: Stabilizálja a vércukorszintet is. Érdemes naponta a reggeli kávéhoz fogyasztani.
Fekete bors: Piperint tartalmaz, amely javítja az anyagcserét. Főzés közben hozzáadhatja a legtöbb ételhez.
Gyömbér: Javítja az emésztést és növeli a kalóriafelhasználást. Hozzáadhatja például turmixokhoz vagy teákhoz is.
Koffein: Fokozza az anyagcserét és égeti a zsírt. Éhgyomorra és csak reggel érdemes koffeint tartalmazó ételeket vagy italokat fogyasztani.
Zöld tea: Antioxidánsokban és katekinekben gazdag, fokozza a zsírok oxidációját. Naponta két-három csészével lehet belőle inni.
Chilipaprika: Ezek az ételek kapszaicint tartalmaznak, amely fokozza a termogenezist és a zsírok oxidációját.