Életmód

A táplálkozási szakértő felsorolja az agyra káros élelmiszereket

Nem mindegy, mit eszünk

Az alkohol, az édességek, a gyorsételek és a transzzsírok negatív hatással vannak az agyműködésre – mondta Elena Solomatina táplálkozási szakértő a Vecsernyaja Moszkvának. Szerinte szintén károsak a magas glikémiás indexű termékek és a napraforgóolaj – írta meg a News.ru.

A táplálkozási szakértő felsorolja az agyra káros élelmiszereket
Képünk illusztráció
Fotó: Science Photo Library via AFP/Science Photo Library/R3F

Gyakori tévhit, hogy nagy mennyiségű alkohol után a szervezet reggelre teljesen helyreáll. Ez nem így van. Az alkohol hatására az agysejtek egy része visszavonhatatlanul elpusztul. Ezért mondhatjuk, hogy az ember „megvált az agy egy részétől” – magyarázta az orvos.

A táplálkozási szakember megjegyezte, hogy az édességek tönkreteszik az ereket, és rontják az agy vérellátását. A telítetlen zsírok felgyorsítják a sejtek öregedését, és növelik a demencia kockázatát. Emellett a gyorsételek és az adalékanyagokat tartalmazó ételek szédülést és koncentrációs problémákat okozhatnak. Emellett a napraforgóolaj is negatív hatással van az agyra.

Ez a termék nagy mennyiségű omega–6 zsírsavat tartalmaz, ezek csak kis mennyiségben hasznosak. Ha az omega–3-at többszörösen telítetlen zsírokkal helyettesítjük, az az agyműködés zavarát idézheti elő” – tette hozzá Solomatina.

Az agy egészségének megőrzése érdekében olyan élelmiszereket kell beiktatni az étrendbe, amelyek jódot, kolint, antioxidánsokat és B-vitaminokat tartalmaznak – zárta a táplálkozási szakértő.

Kapcsolódó írásaink