Életmód
Már napi két gramm is tönkreteszi a szervezetet
Sokan rendszeresen beiktatják ezt az összetevőt az étrendjükbe
A szakértők nagy figyelmet fordítanak a transz-izomerekre.
Ezek a zsírsavak számos népszerű élelmiszerben jelen vannak. Már kis mennyiségük is károsan befolyásolhatja az egészséget.
A transz-izomerek nem mások, mint telítetlen transz-zsírsavak. Néhányuk a természetben is megtalálható, de túlnyomó többségük a növényi olajok pácolása (hidrogénezése) során keletkezik.
Hosszabb eltarthatósági időt és jobb állagot biztosítanak az élelmiszereknek.
Milyen hatással vannak a transz-izomerek a szervezetre?
A transz-izomerek megváltoztatják a sejtmembránok összetételét. Ennek következtében az erek kevésbé lesznek rugalmasak. A falaik megvastagodnak és megkeményednek. Ez növeli az érelmeszesedés kockázatát.
Ezek a vegyületek felborítják a „jó” és a „rossz” koleszterin közötti egyensúlyt is, ami számos egészségügyi problémához, például koszorúér-betegséghez, szívinfarktushoz és stroke-hoz járul hozzá.
Ezenkívül a transzzsírok hozzájárulnak az oxidatív stresszhez. Ebben az állapotban a szabad gyökök mennyisége meghaladja az antioxidánsok mennyiségét. Ez az egyensúlyhiány számos negatív következménnyel jár.
Először is, az öregedési folyamat felgyorsul. Másodszor, csökken az immunitás. Ez a gyulladás kialakulásához vezet, ami viszont hozzájárulhat az onkológiai kockázatokhoz. A transzzsírsavak túlzott fogyasztása bizonyítottan növeli a prosztatarák és a vastagbélrák kockázatát.
Emellett a transzzsírok csökkenthetik a sejtek inzulinérzékenységét. Ezek a vegyületek az emésztőrendszerre is rossz hatással vannak.
Károsítják a májat és megzavarják a bél mikroflóráját, növelve a kórokozók számát és elpusztítva a hasznos baktériumokat. A gyomor-bél traktusban élő mikroorganizmusok közötti egyensúlyhiány számos egészségügyi problémához vezet.
Hol találhatók transzzsírok? Kerülje ezeket az élelmiszereket
A transz-izomerek számos élelmiszerben megtalálhatók. Ezek közé tartoznak a feldolgozott sajtok, a mélyhűtött ételek, a margarin és az édességek. Nagy mennyiségű ilyen vegyület található a gyorséttermekben is.
Ha ellenőrizni szeretné, hogy a megvásárolni kívánt termék tartalmaz-e transzzsírsavakat, vásárlás előtt alaposan tanulmányozza át a termék címkéjét.
Figyeljen az olyan kifejezésekre, mint például a „részben hidrogénezett növényi olajok”.
Ha ezt látja a termék összetételében, jobb, ha tartózkodik a vásárlástól. Bizonyított, hogy már kis mennyiségű transzzsírsav (körülbelül napi két gramm) fogyasztása is káros a szervezetre.