Életmód

Ez az alkohol meghosszabbítja az életet

Csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is

A resveratrol nevű vegyületet tartalmazó egészséges élelmiszerek segítségével meghosszabbítható a várható élettartam. Csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát és befolyásolhatja a várható élettartamot – írja a Sports.kz az Rbc.ua-ra hivatkozva.

Ez az alkohol meghosszabbítja az életet
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Hemis/hemis.fr/Spani Arnaud

Mi az a resveratrol?

A szakértő szerint a resveratrol egy természetes polifenol, egy több fenolos hidroxilcsoportot tartalmazó vegyület. A növények szintetizálják a paraziták elleni védekezési reakcióként.

A sötét szőlőfajtákról ismert, nagy mennyiségben kerül a vörösborba.

Mit csinál?

Javítja a kognitív funkciókat

A vegyület képes javítani a kognitív funkciókat azáltal, hogy növeli az agyi véráramlást. Ez az acetilkolin-függő szabályozás helyreállításának köszönhető, amely helyreállítja a neuronok és az agyi kapillárisok kölcsönhatását.

Ezenkívül védőhatást fejt ki a neurodegeneratív elváltozásokkal szemben, és lassíthatja a szellemi hanyatlást.

Csökkenti a szívbetegségeket

A resveratrol segít csökkenteni a szív– és érrendszeri betegségek kockázatát:

– gátolja a plakkok aggregációját az érfalakon;

– az LDL oxidációja során keletkező fehérjetöredékek védelme;

– a szívizom iszkémiás reperfúziós károsodásának mérséklése;

– a kamrai ritmuszavarok csökkentése.

A hosszú élettartamra gyakorolt hatások

A vegyület aktiválja a SIRT1 és SIRT2 géneket, amelyek a sejtek élettartamának meghosszabbításáért felelős fehérjéket termelnek, lelassítva a telomerek rövidülését.

Gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik

Erős gyulladáscsökkentő és rákellenes hatásokkal rendelkezik.

„Számos tanulmány bizonyította a resveratrol alacsony dózisainak megelőző vagy tumorzsugorító hatását” – áll a jelentésben.

A legtöbb resveratrol-kiegészítő adagja napi 100-200 mg. Azonban nem lehet több, mint 400 mg naponta.

Milyen élelmiszerek tartalmazzák?

A szakértő szerint nehéz a napi normának megfelelő mennyiségű resveratrolt az élelmiszerekből bevinni. Ahhoz, hogy 100 mg-ot kapjunk, ennyit kell fogyasztanunk ezekből az élelmiszerekből:

– vörösbor – 100 ml;

– rózsabor – 150-200 ml;

– pezsgő, fehérbor – 250 ml;

– vörös szőlő – 100 g, fehér szőlő – 300 g;

– földimogyoró és földimogyoró paszta – 100-200 g;

– étcsokoládé – 250 g;

– pisztácia – 1 kg.

Hagyományosan a resveratrolt ízületi gyulladás, gyomorfájdalom, májgyulladás, ízületek, csontritkulás kockázatának csökkentése menopauzában lévő nőknél, húgyúti fertőzések, gombás betegségek vagy bőrgyulladás esetén használják.

Rákellenes, vírusellenes, neuroprotektív, gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik, de a resveratrol fő biológiai potenciálja a kardioprotekcióhoz kapcsolódik.

Kapcsolódó írásaink