Életmód
Ez az alkohol meghosszabbítja az életet
Csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is
Mi az a resveratrol?
A szakértő szerint a resveratrol egy természetes polifenol, egy több fenolos hidroxilcsoportot tartalmazó vegyület. A növények szintetizálják a paraziták elleni védekezési reakcióként.
A sötét szőlőfajtákról ismert, nagy mennyiségben kerül a vörösborba.
Mit csinál?
Javítja a kognitív funkciókat
A vegyület képes javítani a kognitív funkciókat azáltal, hogy növeli az agyi véráramlást. Ez az acetilkolin-függő szabályozás helyreállításának köszönhető, amely helyreállítja a neuronok és az agyi kapillárisok kölcsönhatását.
Ezenkívül védőhatást fejt ki a neurodegeneratív elváltozásokkal szemben, és lassíthatja a szellemi hanyatlást.
Csökkenti a szívbetegségeket
A resveratrol segít csökkenteni a szív– és érrendszeri betegségek kockázatát:
– gátolja a plakkok aggregációját az érfalakon;
– az LDL oxidációja során keletkező fehérjetöredékek védelme;
– a szívizom iszkémiás reperfúziós károsodásának mérséklése;
– a kamrai ritmuszavarok csökkentése.
A hosszú élettartamra gyakorolt hatások
A vegyület aktiválja a SIRT1 és SIRT2 géneket, amelyek a sejtek élettartamának meghosszabbításáért felelős fehérjéket termelnek, lelassítva a telomerek rövidülését.
Gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik
Erős gyulladáscsökkentő és rákellenes hatásokkal rendelkezik.
„Számos tanulmány bizonyította a resveratrol alacsony dózisainak megelőző vagy tumorzsugorító hatását” – áll a jelentésben.
A legtöbb resveratrol-kiegészítő adagja napi 100-200 mg. Azonban nem lehet több, mint 400 mg naponta.
Milyen élelmiszerek tartalmazzák?
A szakértő szerint nehéz a napi normának megfelelő mennyiségű resveratrolt az élelmiszerekből bevinni. Ahhoz, hogy 100 mg-ot kapjunk, ennyit kell fogyasztanunk ezekből az élelmiszerekből:
– vörösbor – 100 ml;
– rózsabor – 150-200 ml;
– pezsgő, fehérbor – 250 ml;
– vörös szőlő – 100 g, fehér szőlő – 300 g;
– földimogyoró és földimogyoró paszta – 100-200 g;
– étcsokoládé – 250 g;
– pisztácia – 1 kg.
Hagyományosan a resveratrolt ízületi gyulladás, gyomorfájdalom, májgyulladás, ízületek, csontritkulás kockázatának csökkentése menopauzában lévő nőknél, húgyúti fertőzések, gombás betegségek vagy bőrgyulladás esetén használják.
Rákellenes, vírusellenes, neuroprotektív, gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik, de a resveratrol fő biológiai potenciálja a kardioprotekcióhoz kapcsolódik.