Életmód
Melyik alkohol hizlal a legjobban?
Sör, bor vagy pálinka?
A hasi zsír-alkohol vizsgálatban közel kétezer, 40 és 79 év közötti alany adatait elemezték. Különböző tényezőket, például az ivási szokásokat, az étrendet és az életmódot vették figyelembe.
Ezenkívül meghatározták a résztvevők magasságát és súlyát, vérmintákat elemeztek és testzsírelemzést végeztek. A kutatók az eredményeket az „onlinelibrary.wiley.com” honlapon tették közzé.
Mi okoz több hasi zsírt – a bor vagy a sör? Az eredmény: az alkohol hatása a testsúlyra és a zsírra az ital típusától függően változik.
A borivóknál nem mutatkozott megnövekedett zsigeri zsír, míg a sör és a pálinka a hasi zsír növekedésével járt együtt.
A fehérbornak nem volt jelentős hatása a testzsírra, a gyakran vörösbort ivó emberek kisebb valószínűséggel voltak túlsúlyosak is. A vörösborban található polifenolok még a gyulladást is csökkenthetik, és gátolhatják a zsírraktározást.
A kutatók mindazonáltal hangsúlyozzák, hogy a súlygyarapodásban nemcsak az alkoholtartalmú italok megválasztása, hanem az étrend, az életmód és a genetikai hajlam is szerepet játszik.
Mikor válhat veszélyessé az alkohol? A minőségintézet a honlapján azt írja: heti 100-200 gramm alkohol átlagosan fél évvel, 200-350 gramm két évvel, 350 grammnál több pedig öt évvel rövidíti meg a várható élettartamot. Ezért fontos, hogy mértékkel fogyasszunk alkoholt, ha egyáltalán fogyasztunk.