Életmód

Ezért ne igya meg a maradék kávét

A szakértők szerint nem tanácsos sokáig állni hagyott kávét fogyasztani

Aki naponta több kávét is megiszik, bizonyára eljátszott már azzal a gondolattal, hogy mennyivel egyszerűbb lenne reggel lefőzni az egész napi adagot – főleg, ha nem rendelkezik olyan kávégéppel, amely egy gombnyomással mindig újabb és újabb csésze friss kávét főz – írja a life.hu.

Ezért ne igya meg a maradék kávét
A kávé frissen nyújtja a legjobb ízélményt
Fotó: NorthFoto

Van, aki gond nélkül kint hagyja a konyhapulton a megmaradt kávét, és másnap reggel fogyasztás előtt csak felmelegíti a mikrohullámú sütőben – nem is sejtve, hogy ezzel bizony árthat az egészségének. A megfelelő körülmények között – bizonyos ideig – azonban biztonságosan tárolható a kávé anélkül, hogy különösebb gondot okozna.

A kávé a vízen és a koffeinen túl olyan savakat, szénhidrátokat, zsírokat, fehérjéket, ásványi anyagokat és aromákat tartalmaz, amelyek a kávébab pörkölése és a kávé lefőzése alatt keletkeznek. Bár a frissen főzött kávé mikrobiológiailag ártalmatlannak minősül; a Brémai Állami Kémiai, Higiéniai és Állatorvosi Hivatal álláspontja szerint azonban, ha hosszú ideig hagyjuk állni, akkor a szobahőmérsékleten hagyott kávé a mikroorgazmusok kedvező táptalajaként szolgálhat. Abban az esetben, ha frissen lefőzött, forró kávét iszunk, a mikroorgazmusok nagy része elpusztul. Az egészségre gyakorolt káros hatások tehát elkerülhetők azzal, ha mindig friss kávét fogyasztunk. Ha azonban a kávé hosszabb ideig marad kint a konyhapulton – ráadásul lefedetlen állapotban – akkor a mikroorganizmusok újra megjelenhetnek a levegőben lévő oxigén hatására.

A lefőzött kávé ideális környezetet biztosít a baktériumok szaporodásához, főleg langyos vagy meleg állapotában. Minél hosszabb ideig hagyjuk állni szobahőmérsékleten, annál nagyobb az esély arra, hogy a kávéban megtelepedett baktériumok száma jelentőssé válik. A hosszú távú, káros baktériumokkal teli kávé fogyasztása pedig egészségügyi kockázatokkal járhat.

Milyen gyorsan veszít a minőségéből az állott kávé?

A lezáratlan és hűtés nélküli kávé összetétele már fél óra elteltével is jelentősen megváltozhat. A szakértők szerint a megmaradt kávét érdemes minél előbb lehűteni, mert hűtőben tárolva a kávé akár 24 órán keresztül is képes megőrizni a minőségét.

Fontos azonban, hogy mindenképp tiszta, lezárt edényt használjunk a kávé tárolásához.

A hűtött kávét fogyasztás előtt érdemes újra biztonságos hőmérsékletűre melegíteni – ezzel is csökkenthetjük a bakteriális szennyeződések kockázatát. Ha azonban elfelejtettük betenni a hűtőbe a kávét, és másnap nem szeretnénk lefőzni egy újabb adagot, akkor ebben az esetben a szakértők javaslata szerint inkább hidegen fogyasszuk el. A melegítés által ugyanis a kávé keserűbbé válik és a savtartalma is megnő, amitől nehezebben emészthető lesz.

Érdemes szem előtt tartani azt is, hogy az egy éjszakára állni hagyott kávé az egészségre valószínűleg még ártalmatlan, élvezeti értéke azonban jelentősen csökken.

Mi a helyzet a tejeskávé szavatosságával?

A tejes, tejszínes vagy tejszínhabos kávéra más szabályok vonatkoznak, ami a tárolást illeti, ugyanis a tejtermékek hozzáadásával a kávé sokkal gyorsabban romlásnak indul, mint fekete formájában.

Mindent összevetve – érdemes annyi adag kávét lefőzni, amennyit rövid időn belül elfogyasztunk – így elkerülhetjük az állott kávé okozta kellemetlenségeket, és biztonságosan élvezhetjük az ital ízét.

Kapcsolódó írásaink