Életmód

Veszélyesek lehetnek a frissen facsart gyümölcslevek és turmixok

Azért váltak népszerűvé, mert képesek gyorsan telíteni a szervezetet

A friss gyümölcslevek és turmixok azért váltak népszerűvé, mert képesek gyorsan telíteni a szervezetet vitaminokkal és ásványi anyagokkal, de megvannak a hátrányaik is. Ezekkel a hátrányokkal mindenkinek tisztában kell lennie, mielőtt beillesztik őket az étrendjükbe – mondták táplálkozási és egészséges életmód szakértők – számol be a Sports.kz a Lenta.ru-ra hivatkozva.

Veszélyesek lehetnek a frissen facsart gyümölcslevek és turmixok
A friss gyümölcslevek és turmixok képesek gyorsan telíteni a szervezetet
Fotó: AFP/Hemis/hemis.fr/Maisant Ludovic

Megjegyezték, hogy a friss gyümölcsök és zöldségek számos olyan tápanyagot tartalmaznak, amelyek hozzájárulnak az egészséges immunrendszer, bőr, haj és köröm fenntartásához. Ezek közé tartozik a C-vitamin, a kálium, a magnézium, a vas és az antioxidánsok. A táplálkozási szakértők arról is beszámoltak, hogy az egész gyümölcsökkel és zöldségekkel ellentétben a gyümölcsleveket gyorsabban emészti meg a szervezet, mivel a rostok a főzés során részben eltávolításra kerülnek, ami előnyös lehet az emésztési problémákkal küzdők számára – írja a Sports.kz.

Emellett a gyümölcsleveknél több rostot tartalmazó turmixok javíthatják a bélperisztaltikát (bélmozgás) és megelőzhetik a székrekedést – osztották meg. A gyümölcsök és bogyók pedig természetes cukrokban gazdagok, amelyek gyors energialöketet biztosítanak, ami különösen hasznos reggel vagy edzés után.

Azonban még a természetes gyümölcslevek is sok cukrot tartalmaznak, ami a vércukorszint emelkedéséhez vezethet, jegyezték meg a szakértők. Ez különösen igaz az olyan édes gyümölcsökre, mint a banán, a szőlő és a mangó – pontosítottak.

„A rostok nagy része elvész a gyümölcslé készítése során, ami csökkenti a jóllakottságot, és túlevéshez vezethet. A rostok az egészséges emésztőrendszer fenntartásához is fontosak” – emelték ki a szakértők.

Emellett egyeseknél allergiás reakciókat válthatnak ki bizonyos gyümölcsök és bogyós gyümölcsök – figyelmeztettek. Ha pedig túl sok gyümölcslevet és turmixot fogyasztunk teljes értékű ételek helyett, hiányt szenvedhetünk a fehérjékből, zsírokból és más fontos tápanyagokból – hangsúlyozták.

„A gyümölcsleveket és turmixokat mértékkel fogyasszuk, más ételekkel, például diófélékkel, magvakkal, joghurttal vagy túróval kombinálva. Próbáljon meg különböző gyümölcsöket, zöldségeket és fűszernövényeket használni, hogy a lehető legtöbb különböző vitamint és ásványi anyagot juttassa a szervezetébe. Hogy kiegyensúlyozottabbá tegye az italt, adjon hozzá fehérjeport, diópürét vagy avokádót. A friss gyümölcslevek és turmixok tehát hasznos kiegészítői lehetnek az egészséges táplálkozásnak, de fontos, hogy ne feledkezzünk meg a lehetséges ártalmaikról, és tartsuk mértéket” – zárták a tanulmányukban.

Kapcsolódó írásaink