Életmód

Kiderült, kinek nem szabad káposztát ennie

Gazdag A-, B1-, B2-, B6-, C-, E-, PP- és U-vitaminokban

A káposztát a hasznos anyagok, vitaminok és ásványi anyagok magas tartalma miatt értékelik – számol be a Sports.kz a Tut-news.ru-ra hivatkozva.

Kiderült, kinek nem szabad káposztát ennie
A káposzta rostokban gazdag, ami elősegíti a jóllakottságot és normalizálja az anyagcserét
Fotó: AFP/NurPhoto/Creative Touch Imaging Ltd

A növény gazdag A-, B1-, B2-, B6-, C-, E-, PP- és U-vitaminokban, makro- és mikroelemekben – írja a Sports.kz.

200 gramm nyers káposzta vagy 100-150 gramm savanyú káposzta elfogyasztása segít a szervezet napi C-vitamin szükségletének fedezésében.

A káposzta előnyei

A káposzta rostokban gazdag, ami elősegíti a jóllakottságot és normalizálja az anyagcserét.

A káposztában található tartronsav megakadályozza, hogy a szénhidrátok zsírrá alakuljanak.

A káposzta rendszeres fogyasztása segít csökkenteni a prosztatagyulladás, a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, és javítja a magzat fejlődését a terhesség alatt.

Kinek árt a káposzta

A káposzta azonban nem mindig hasznos. Nem ajánlják a zöldség fogyasztását gyomorhurut, fekély, vastagbélgyulladás, cukorbetegség, fokozott gyomorsavtartalom miatt és a problémás vesék esetében sem.

A káposzta kellemetlenségeket okozhat, ha gyulladás van a gyomor- és bélrendszerben vagy ha szívproblémák merülnek fel.

Kapcsolódó írásaink