Életmód

Az orvos megnevezte, kinek kell kerülnie a fehér kenyeret

Egy egészséges felnőtt számára a fehér kenyér ártalmatlan

A fehér kenyér semmiképpen sem káros. Igen, vannak nyilvánvaló „negatívumai”, de ez nem jelenti azt, hogy a terméket egyszer s mindenkorra ki kellene zárni az étrendből – számol be a Sports.kz az Edimdoma.ru-ra hivatkozva.

Az orvos megnevezte, kinek kell kerülnie a fehér kenyeret
Képünk illusztráció
Fotó: MH archív/Csudai Sándor

Oksana Mikhaleva endokrinológus és táplálkozási szakértő szerint a fehér kenyeret két kategória kivételével mindenki eheti.

A Gazeta.ru-nak adott interjújában a doktornő pontosította, hogy még a csúcsminőségű fehér lisztből készült pékáruk is valóban elég „szegényesek”, ha a tápanyagok százalékos arányát értékeljük. Sok keményítő, glutén, könnyen emészthető szénhidrát és nagyon kevés fehérje van benne. A fehér kenyérben a vitaminok és ásványi anyagok egyáltalán nem biztos, hogy jelen vannak, ugyanis ezek az endospermiumban, a gabona héjában koncentrálódnak, és ebben az esetben eltávolítják őket.

A fehér kenyér könnyen emészthető, ami azt jelenti, hogy utána a vércukorszint azonnal megemelkedik. Ettől például a testsúly is megemelkedhet. Egy egészséges, normális motoros aktivitású felnőtt számára azonban a fehér kenyér ártalmatlan – naponta legfeljebb 150 gramm pékárut fogyaszthat bátran. A termék csak két esetben – elhízás és cukorbetegség esetén – nem javasolt.

Kapcsolódó írásaink