Életmód

Miért érdemes több kivit enni ősszel?

A héját általában nem fogyasztják, pedig kellene

Egyetlen kivi több C-vitamint tartalmaz, mint egy narancs, ezért különösen hasznos a hideg évszakban, mondta E. Kazachkova endokrinológus, írta a gismeteo.ru.

Miért érdemes több kivit enni ősszel?
A kivi C-vitamin-tartalma magas, minden évszakban ajánlott a fogyasztása
Fotó: AFP/Connect Images/Diana Miller

A szakértő szerint a C-vitamin erősíti az immunrendszert, segít a vírusok és mikrobák elleni küzdelemben, erősíti az ereket, és részt vesz a kollagén szintézisében, ami fontos az egészséges bőrhöz.

A kivi emellett rostban is gazdag, ami hasznos a gyomor-bélrendszer normális működéséhez. Ezenkívül aktinidint tartalmaz, egy olyan enzimet, amely javítja a fehérjeemésztést. Ezenkívül a kivi segít a testsúlyszabályozásban.

Kalóriatartalma alacsony (100 grammonként 40-60 kcal), de magas rosttartalmának köszönhetően jól telít. Az orvos megjegyezte, hogy a kivi héját általában nem fogyasztják, pedig antioxidánsokban és élelmi rostokban gazdag.

A gyümölcs kívánság szerint egészben is fogyasztható. A kivi salátákhoz, turmixokhoz adható, és a rostok lágyító képessége miatt húsok pácaként is használható.

Kapcsolódó írásaink