Életmód

Mindennapi kedvencünk csökkentheti a rák kockázatát

Ezt teszi a kávé a testünkkel

A tudomány azt állítja, hogy a kávé valóban nagyon hasznos az emberi szervezet számára, és egészségesebbé teheti azt – írja a Sports.kz az Unian.net-re hivatkozva.

Mindennapi kedvencünk csökkentheti a rák kockázatát
A kávé valóban nagyon hasznos az emberi szervezet számára
Fotó: AFP/NurPhoto/Artur Widak

A tanulmány szerint a kávé húsz százalékkal csökkentheti a stroke kockázatát. Több mint 125 tanulmány metaanalízise bebizonyította, hogy a kávé harminc százalékkal csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség, valamint a Parkinson-kór kockázatát, és akár húsz százalékkal a rák kockázatát – írja az Inc alapján a Sports.kz.

A kávé segíthet abban is, hogy karcsúbb maradjon. Egy tanulmány szerint a koffein lassíthatja a súlygyarapodást azáltal, hogy csökkenti a zsírsejtek lipidraktárait és a triglicerid-termelést. A kávé még a mozgásszegény életmód néhány negatív egészségügyi hatását is segíthet ellensúlyozni a BMC Journalban megjelent tanulmány szerint.

A kávé boldogabbá is tehet. Egy több mint 260 000 ember bevonásával készült tanulmány szerint azok, akik naponta négy vagy több csésze kávét ittak, csaknem tíz százalékkal kevésbé voltak hajlamosak a depresszióra, mint azok, akik egyet sem ittak.

Az ébredés utáni első csésze kávéban lévő koffein az idegsejtek azon részéhez kötődik, amely az álmosságért felelős. A koffein hatására ezek az idegsejtek gyorsabban aktiválódnak, így az ember éberebbé válik.

A tanulmány szerint továbbá, ha a résztvevőknek 200 milligramm koffeintablettát (amely körülbelül két csésze kávénak felel meg) adtak egy képsorozat tanulmányozása után, másnap jobban teljesítettek a memóriateszteken. A képek szétválasztásának – két hasonló, de nem azonos tárgy közötti különbség felismerésének – javuló képessége a memóriamegőrzés mélyebb szintjét tükrözte, mondták a kutatók.

A kulcsszó az „utána”. Bár nincs olyan kutatás, amely azt mutatná, hogy a koffein bevitele az új emlékek létrehozása előtt javítja a felidézést, a koffein bevitele a tanulási feladat után akár 24 órán keresztül javítja a felidézést.

Egyszerűen fogalmazva, a kávé javíthatja a memóriát, és segíthet jobban alkalmazni a tanultakat.

Egy másik tanulmány szerint egy csésze kávénak megfelelő koffein serkentette a problémamegoldást a konvergens gondolkodás révén – ebben az esetben a legjobb válasz meghatározását egy kérdésre. A vizsgálatban résztvevők nem generáltak több ötletet, de gyorsabban szűrték át az ötleteket, hogy megtalálják a legjobbat. Nem voltak kreatívabbak, de éberebbek, koncentráltabbak és jobb hangulatban voltak.

Úgy tűnik ugyanis, hogy a koffein inkább a konvergens, mint a divergens gondolkodást javítja. A konvergens gondolkodás magában foglalja a „helyes” válaszok megtalálását a standard kérdésekre, a tudás és a tapasztalat felhasználását a minták azonosítására és a megoldások alkalmazására.

Kapcsolódó írásaink